Artiklar

Julgranens historia

Julgranen är ett klassiskt inslag i dagens julfirande

Vad vet du om julgranens historia?

Dagens julgran har sitt ursprung i Tyskland. Den fanns hos högt uppsatta familjer i slutet på 1600-talet, och kläddes bland annat med godis. Det var också vanligt att man dansade runt granen.

Under 1700-talet spreds julgranen till olika städer i Rhenlandet och det blev vanligt att pynta den med levande ljus. Vid den här tiden var trädet starkt kopplat till protestantism, och utanför Tyskland förknippades det till tyska emigrerande.

I början av 1800-talet blev julgranen populär inom fler europeiska högreståndsmiljöer. Den kom till Danmark 1808, till Wien 1816, till Frankrike 1840. Den lyckades till och med sprida sig så långt som till Ryssland på den tiden.

Den första kända svenska julgranen fanns 1741 i Södermanland, hos familjen Wrede-Sparre. Däremot dyker ordet ”julgran” först upp i svenska språket kring 1840. I början på 1900-talet hade den moderna julgranen hunnit ersätta de dekorativa utomhusgranarna, även ute på den svenska landsbygden.

De första svenska inomhusgranarna var ofta pyntade med levande ljus, frukt och girlanger med svenska flaggan. I slutet på 1800-talet fanns det även julgranspynt att köpa i de större städerna. Pappershjärtan, röda vinteräpplen, smällkarameller, och glaskulor importerade från Tyskland var vanliga julgransdekorationer.

Den stämningsfulla målningen med dans kring granen heter Glade jul och skapades av Viggo Johansen år 1891.