Om Historiska Media

Vi gör historien levande!

I centrala Lund, på Bantorget 3, ligger bokförlaget Historiska Media. Förlagets främsta kännetecken är utgivningen av populärhistorisk och samhällsnära sakprosa samt historiska romaner och deckare.

Bland våra författare finns välkända namn som Antony Beevor, Ulrika Knutson, Henrik Berggren, Anna Lihammer, Dick Harrison och Maria Gustavsdotter.

Karavan är ett systerförlag till Historiska Media som startades 2012. Här ger vi ut personliga och inspirerande reseguider till resmål världen över (Karavan reseguider) samt en uppskattad serie textböcker om olika storstäder (Karavan puls). Besök gärna förlagets hemsida karavanreseguider.se

Historiska Media tillhör De oberoende som är en sammanslutning av svenska förlag som står utanför de stora förlagsgrupperna. Syftet är att stärka de enskilda förlagens betydelse och verka för en bredd på den svenska bokmarknaden.

En ljummen vårdag i april 1995...

... stod jag tillsammans med min gode vän och kollega Björn Andersson framför en låda med nya böcker som skickats direkt från tryckeriet. Det var då, denna vårdag, som berättelsen om bokförlaget Historiska Media tog sin början.

Sedan dess har 25 år passerat och vi ser tillbaka på en fantastisk tid. Historien om dessa år skulle kunna bli en diger lista över antalet utgivna titlar (närmare 1000!) eller en storslagen presentation över alla de ämnesområden som våra böcker täckt. Vi skulle också kunna nämna att förlaget har bytt lokaler från en liten källare på Sunnanväg, via ett gathus på Tomegapsgatan och en ståtlig paradvåning på Bredgatan till våra nuvarande vackra lokaler på Bantorget. Allt i Lund givetvis. Men utrymmet är kort – så låt mig framför allt konstatera att det har varit en oerhört spännande tid med kunniga författare, engagerade medarbetare och en allt större läsekrets.

De senaste åren har vi sett hur hela bokbranschen snabbt förändrats. Det gäller även Historiska Media, vars facklitterära utgivning breddats till att även inrymma romaner och deckare. Vid sidan av den traditionella utgivningen av tryckta böcker ökar vår digitala närvaro och utgivning. Vi har numera en diger utgivning av ljudböcker samt producerar två populära podcasts: Historia Nu och Militärhistoriepodden.

Men även om vi satsar på nya projekt och områden så glömmer vi aldrig det mest centrala: att få fram så intressanta böcker som möjligt, samarbetet med våra författare och mötet med läsarna. Det är detta som gör att vi med stor förväntan ser fram emot de kommande åren!

Erik Osvalds – Förlagschef

Vi på förlaget

Erik Osvalds

Erik Osvalds

VD / Förlagschef
046-33 34 53, erik.osvalds@historiskamedia.se
Christina Haugen

Christina Haugen

Marknads- och försäljningsansvarig
046-33 34 76, christina.haugen@historiskamedia.se
Lena Amurén

Lena Amuren

Förläggare, redaktionschef
073-324 08 81, lena.amuren@historiskamedia.se
Cecilia Ek

Cecilia Ek

PR & Kommunikation
046-33 34 57, cecilia.ek@historiskamedia.se
Åsa Björck

Åsa Björck

Förläggande redaktör
046-33 34 70, asa.bjorck@historiskamedia.se
Hugo Nordland

Hugo Nordland

Förlagsredaktör
hugo.nordland@historiskamedia.se
Mårten Ericson

Mårten Ericson

Förlagsredaktör
046-333452, marten.ericson@historiskamedia.se

Lisa Bergman

Webb & Digital produktion
lisa.bergman@historiskamedia.se
Frederika Börjesson

Frederika Börjesson

Ekonomi
046-33 34 54, frederika.borjesson@historiskamedia.se
Fotograf, samtliga porträttbilder: Hans Jonsson, fotografhansjonsson.se