Artiklar

Jultomtens historia

Jultomten

Det blir ingen riktig jul utan jultomten. Men vad är historien bakom julens mest älskade figur?

Jultomten som vi känner honom idag bygger på en samling folksagor, mytologiska berättelser, verkliga personer och även reklam. Under asatrons tid hade de flesta germanska kulturerna en högtid kring midvintersolståndet, som bland annat kallades ”Yule”. Den nordiska guden Oden var en stor del av de festligheterna, och benämndes ofta som ”julfader” eller ”julner”.

Jultomtens tydligaste ursprung är Sankt Nikolaus – en givmild biskop som levde i Turkiet på 300-talet. Enligt legenden räddade han tre fattiga flickor från prostitution genom att kasta pengar till dem genom skorstenen. Pengarna landade i en av flickornas strumpor som hängde och torkade efter tvätten, något som har utvecklats till traditionen av att lägga presenter i julstrumpan.

Sankt Nikolaus blev senare populär i Holland och fick namnet Sinterklaas. Holländare tog i sin tur med sig Sinterklaas till USA, där han blev Santa Claus. Det var där han kom närmare dagens jultomte, som arbetar den 24 december och bor i Nordpolen. Det sägs dock att den moderna amerikanske jultomten populariserades i Coca-Cola reklamen på 1930-talet.

I Sverige skapade Viktor Rydberg det kulturella sambandet mellan gårdstomten och jultomten i sin dikt Tomten, från 1881. Jenny Nyströms illustrationer har också varit betydelsefulla för den svenska bilden av jultomten.

Bilden ovan visar en illustration från 1881 av Thomas Nast som hjälpte till att skapa bilden av jultomten.

Fann du artikeln ovan intressant? Missa inte våra podcasts!