Artiklar

Därför firar vi lucia som vi gör idag

Lucia, 1937

I Sverige firar vi lucia den trettonde december. För många associeras säkert dagen med tidiga, mörka och kalla morgnar, doften av lussekatter och pepparkakor. Och såklart luciatågen som lyser upp med tända ljus och sång. Men hur växte dagens högtid fram?

Lucia är en högtid som har sitt ursprung i den kristna tron. Högtiden firas den trettonde december till minne av helgonet Lucia. Hon var en kristen jungfru från italienska Syrakusa, som dog år 304. Lucia avled troligtvis under den romerska kejsaren Diocletianus, Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, förföljelse av kristna. Namnet Lucia kommer från latinets lux, som betyder ljus.

Så växte dagens luciafirande fram

Dagens luciafirande är en svensk modern tradition, som blev populär under tidigt 1900-tal och har lite gemensamt med den kristna högtiden. Fram till 1500-talet hade Lucia en helgondag i Sverige. Men när Sverige blev protestantiskt efter reformationen, försvann den om än ringa betydelse som helgondagen haft. Under medeltiden hade högtiden mer betydelse i relation till den kommande julfastan. Lucia inledde nämligen fastan som pågick fram till jul. Därför åts det rikligt under natten till Luciadagens gryning. Det var en tradition som fortsatte även efter reformationen.

Dagens luciafirande kan spåras tillbaka till 1600-talet. Då växte sedvänjan med den vitklädda och ljusbärande lussebruden fram. Idag finns det bevis på att den nya traditionen genomfördes på Horns boställe utanför Skövde 1764. Horns boställe var ett högre ståndboställ och deras lucia hade änglavingar och bar ljusstakar.

Först under mitten av 1800-talet spred sig den nya seden till universitetsstäderna runt om i Sverige, såväl som organisationer och företag. 1890 anordnade Skansen sitt första luciafirande. Förhoppningen var att traditionen skulle ses som en folklig festsed.

Medias roll under 1900-talet

1927 utlyste tidningen Stockholms Dagblad en tävling för att kröna årets lucia. Tidningen anordnade därefter det första offentliga luciatåget. 1928 skrevs den sång som kanske mest förknippas med högtiden idag: Natten går tunga fjät. Arvid Rosén skrev texten till Teodoro Cottraus melodi Barcarola napolitana.

Tävlingsmomentet spred sig snabbt runt om i Sverige och snart utlyste flera lokaltidningar, såväl som institutioner som skolor och åldershem, sina egna luciatävlingar. Idag hänger lussetåget samman med vårt julfirande hemma på skolan och arbetsplatsen. Framförallt är “lussandet” en medialiserad händelse.

Under 1900-talet växte idealet om en blond och blåögd lucia fram, vilket har väckt kontrovers de senaste åren. För denna idé saknar grund i den svenska kulturhistorien. Framväxten av lucia präglas egentligen av mångfacetterade traditioner och sedvänjor. Men i och med 1900-talets medialisering växte ett specifikt fiktivt ideal om svenskhet fram. Detta arbetar dock många organisationer och skolor emot idag.

Du kanske också är intresserad av följande artiklar:

Missa inte!

Vikingen

239 kr
Var han vild och brutal? Den klassiska bilden av vikingen skapades på 1800-talet – under en av Sveriges mest dramatiska tider. Kungar och regeringar avlöste varandra, traditioner och maktstrukturer började svikta. Krisen var nära, vilket i grunden påverkade tidens värderingar liksom synen på manlighet. Under denna dramatiska period tog bilden av den välkände vikingen form. Historien iscensattes med samtidens behov som syfte, och genom mode, konst, museer, arkitektur och teater skapades en bild som spreds över världen.

Anna Lihammer är doktor i historisk arkeologi och har tidigare gett ut böckerna Arkeologiska upptäckter i Sverige och Vikingatidens härskare. Ted Hesselbom är grafisk designer med stor erfarenhet av konst och design, bland annat som chef för Röhsska designmuseum och Sigtuna museum. Tillsammans har Lihammer och Hesselbom skrivit boken om hur en av historiens starkaste bilder – vikingen – skapades.

I Vikingen: En historia om 1800-talets manlighet får läsaren veta hur det kunde komma sig att vikingatidens människor – tusen år senare – blev representerade av en bild som i många avseenden är deras motsats. Boken berättar om dem som en gång uppfann bilden av vikingen, varför de gjorde det, hur det gjordes samt hur detta påverkat och påverkar bilden av historien än idag.

 

Du kanske också är intresserad av...

Marinmålarna

269 kr

»De tematiska kapitlen är speciellt intressanta som Claes Mosers text om J.A.G. Acke och hans krets. Patrik Steorn, chef på Göteborgs konstmuseum, skriver intressant om Kropp, kläder och homoerotik … Volymen, fint formgiven och överdådigt illustrerad, vänder sig till en bredare läsekrets än maritimt intresserade.« BTJ

I MARINMÅLARNA. Skeppet, havet och sjömannen i konsten, från Jacob Hägg till Lars Lerin ger ett stort antal svenska skribenter och konstkännare olika infallsvinklar på den marina konsten.

Genom personligt färgade texter och noga utvalda konstverk, hämtade från Sjöhistoriska museets arkiv och många andra källor, växer en fördjupad bild fram av villkoren till sjöss, det dagliga slitet för brödfödan, den obändiga visionen och det självutlämnande, konstnärliga uttrycket.

Italiens moderna historia

249 kr
  • En koncis och medryckande introduktion till Italiens historia
  • Den första boken i sitt slag på svenska.
  • Ger en fördjupad förståelse av ett av svenskarnas favoritsemesterland.
  • Presenterar en uppdaterad bakgrund till Italiens nuvarande politiska och ekonomiska situation.

Det är lätt att bli förälskad i Italien. Landets gudomliga mat, vin, kultur, språk och mångtusenåriga historia är med rätta världsberömda. Men själva nationen är ung, bara knappt 150 år, och föga förvånande har strävan att forma en nationell identitet och en stark stat löpt som en röd tråd genom landets moderna historia.

I sin nya bok tecknar Italienkännaren Eskil Fagerström den dramatiska vägen från fattigt jordbruksland till världens åttonde största ekonomi. Läsaren får följa Italien genom två världskrig och fascistisk diktatur till rekordtillväxt, men också genom ett dramatiskt 1970-tal präglat av sociala reformer, terror och maffia. Vidare skildrar boken de senaste decenniernas politik, präglad av populism och utdragen ekonomisk kris.

Eskil Fagerström har tidigare skrivit ett flertal böcker om Italien och Rom.

Dramatiska damer

189 kr
»Illustrationerna är fantastiska och de välskrivna texterna väcker stor lust att läsa vidare på egen hand.« Tidskriften Historiskan
»En kanonfin bok! Alla damer i boken är inte stora hjältar, men alla har en intressant berättelse … en stor kunskapskälla.« Luleå bokpassion
I Dramatiska damer skildras 75 kvinnor som alla skrivit in sig i historien. Illustratören Maria Persson bidrar med färgstarka och skickliga porträtt medan Nils Hjort fångar damernas liv i medryckande kortbiografier.

Varje uppslag i boken är en lockande berättelse om ett dramatiskt personöde – från inspärrade prinsessor till rakryggade kvinnorättskämpar, slipade bluffmakare och smarta uppfinnare. Genom fem århundraden följer vi olika kvinnor som har en sak gemensamt: de gick alla sin egen väg, på gott och ont.

Svensk historia

239 kr
OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar

Äntligen finns ett modernt enbandsverk om svensk historia! Olle Larsson och Andreas Marklund berättar engagerat och kunnigt om landets historia, och utgår från när Gustav Vasa tog makten år 1523, då det moderna Sverige grundas.

Sedan följer 500 år av utveckling: nya landskap tillkommer, gränserna öppnas för influenser utifrån, ett flöde av människor berikar landet. Författarna vågar ta steget fullt ut i sin moderna skildring. När blev Sverige Sverige? Varför känner vi oss som svenskar? Hur har man sett på svenskhet under seklernas gång?

Svensk historia innehåller dessutom informativa och underhållande faktarutor, samt nyritade kartor.

Historia Nu 108