Artiklar

Från ”Lügenpresse” till Trumps ”Fake News”

"I wish this were fake news" - Demonstration mot Trumps såkallade "Muslim ban", 2017
Fake news, falska nyheter, är ett uttryck som i dag används flitigt av högernationationalistiska politiker som Donald Trump.

Trumps valkampanj 2016 präglades av högerpopulistiska politiska utspel och radikala kommentarer, smutskastning och lögner. Vid flera tillfällen sa Trump att ”media är oärlig” och att pressen är riggad.

Under sin första presskonferens som vald president, sätter han ton för resten av sin tid i Vita huset: Trump vägrar att svara på en fråga från CNN-reportern Jim Acosta och säger ”You are fake news” (“du/organisationen är falska nyheter”). Under hela Trumps tid som president använder han frekvent uttrycket ”fake news” mot journalistiska produktioner från etablerade och respekterade medier, som The New Yorker.

I september 2016 publicerade institutionen Gallup en opinionsundersökning som visade att endast 32 procent av den amerikanska allmänhetens ansåg att nyhetsjournalistik på tv, i radio och tidningar är någorlunda trovärdig. Det innebar en minskning på åtta procent från året dessförinnan.

Närvaron av felaktig information, lögner och bedräglighet är ingen nytt inom varken media eller politik. För att en nyhet ska vara fejkad, krävs det att fakta fabricerats för att sprida vilseledande information. Falska nyheter publiceras för att förmedla osanna uppgifter som sanna. Men Trump använder ofta uttrycket “Fake News” för att måla allt kritik mot honom som förfalskad:

The Fake News is working overtime. Just reported that, despite the tremendous success we are having with the economy & all things else, 91% of the Network News about me is negative (Fake).

@realDonaldTrump, Twitter, 9 maj 2018

För att förstå uppkomsten av falska nyheter måste vi gå tillbaka i historien till tidigt 1900-tal – och mörka kapitel i Tysklands historia.

Joseph Goebbels säger Lügenpresse

Det var tyska konservativa katoliker som under 1800-talet började använda ordet Lügenpresse (lögnaktiga pressen) när de riktade kritik mot liberala medier. Uttrycket blev ett medel för krigspropaganda under första världskriget, då tyska politiker kallade andra nationers media för Lügenpresse.

Men ordet är framförallt starkt förknippat med Joseph Goebbels, som i Adolf Hitlers regering ansvarade för propaganda och folkupplysning. Goebbels hävdade att de medier som motsatte sig den nationalsocialistiska agendan ljög – de var Lügenpresse. Samtidigt spred Goebbels konspiratoriskt judefientliga osanningar om hur medierna i Tyskland i hemlighet styrdes av judar som försökte sabotera den tyska staten. Lügenpresse användes även, likt under första världskriget, som slagord mot de medier i andra nationer som tog ställning mot Tyskland. Även Adolf Hitler använde flitigt uttrycket, redan elva år innan han tog makten förekommer Lügenpresse i hans tal.

Efter Hitlers fall försvann ordet från den offentliga diskursen. Men i dag är det återigen populärt i Tyskland bland nynazister och den så kallade althögern, en nationalistisk och konservativ rörelse. Än en gång använder dessa grupper ordet Lügenpresse i syfte att minska den etablerade pressens trovärdighet.

Du kanske är intresserad av...

Med lögnen som vapen

229,00 kr
Hotet mot demokratin
Stäng

Hotet mot demokratin

Högerpopulismens återkomst i Europa och USA 239,00 kr
Fascism - mjukband
Stäng

Fascism: En varning

75,00 kr199,00 kr