Artiklar

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci var en av de viktigaste personerna under den historiska perioden renässansen. Han är idag mest känd för målningen Mona Lisa och muralmålningen Nattvarden.

Leonardo da Vinci var inte bara en konstnär, utan även en uppfinnare, arkitekt, ingenjör, matematiker, musiker och filosof. Hans mångsidighet gjorde honom till en av konst- och vetenskapshistoriens viktigaste personer.

Leonardo da Vinci föddes troligen den 15 april 1452 i Anchiano vid Vinci i italienska Toscana. ”da Vinci” betyder ”från Vinci”, med andra ord kallas han för ”Leonardo från Vinci”.

Konstnären Leonardo da Vinci

Redan vid 14 års ålder blev han lärling hos Andrea del Verrocchio, som var en av Florens främsta konstnärer. Andrea del Verrocchio var skulptör, guldsmed och målare. Leonardo da Vincis tid som lärling hos del Verrocchio sammanföll med renässansens framväxt. Leonardo slutförde sin lärlingsposition och blev så kallad mästare vid 20 års ålder.

Tio år senare fick han en tjänst hos hertigen av Milano, Ludovico Sforza. Nu påbörjades det som skulle bli ett av hans mästerverk – Nattvarden. Målningen gjordes för klostret Santa Maria delle Grazie i Milano och färdigställdes 1498. Hans andra mest kända verk, Mona Lisa, lär ha målats under perioden 1503 till 1506 då Leonardo da Vinci bodde i italienska Florens. Målningen finns idag att se på museet Louvren i Paris.

Inte bara konstnär

Som konstnär var Leonardo da Vinci inspirerad av sina studier i anatomi, astronomi, mekanik och naturvetenskap. Hans arbete och inspiration från dessa studier är tydliga i de 7 000 teckningar som finns bevarade i Biblioteca Ambrosiana i Milano, Windsor Castle i Storbritannien och Institut de France i Paris.

Ett av de mest kända exemplen på Leonardo da Vincis mångsidighet är kanske den vitruvianske mannen. Teckningen är gjord 1492 och har fått sitt namn från den romerske arkitekten och ingenjören Vitruvius. Hans studier av manskroppens proportioner styrde hur Leonardo da Vinci avbildade den nakna mannen. Den vitruvianske mannen var väldigt viktig för utvecklingen av renässansen.

I rollen som ingenjör tecknade Leonardo da Vinci allt från vapen till kanalbyggen, såväl som mekaniska konstruktioner för industriell produktion och hantverk. Vissa av dessa, som textilmaskinen, kom att byggas efter Leonardos död. Många av hans ritningar var visionära, även om vissa var något orealistiska i sin konstruktion.

När han dog den andre maj 1519 befann han sig i Amboise i Frankrike och begravdes i palatskyrkan i Saint-Florentin. Men kyrkan förstördes under den franska revolutionen och vad som fanns kvar demolerades under tidigt 1800-tal. Sedan dess har den exakta platsen för Leonardo da Vincis grav varit förlorad