Artiklar

Fältmarskalk Bernard Montgomery

Bernard Montgomery
Fältmarskalk Bernard Montgomery var en av Storbritanniens mest framgångsrika officer under andra världskriget. Han planerade D-dagen och anses ha haft en betydelsefull roll i besegrandet av den tyska Ardenneroffensiven.

Men hans militära karriär utmärktes inte bara av framgångar. Montgomery hade nämligen huvudrollen i att planera det katastrofala Operation Market Garden, som pågick 17-25 september 1944.

10 000 fallskärmssoldater släpptes den 17 september 1944 ned i området bakom de tyska linjerna i Nederländerna. Målet var att säkra den viktiga bron över Rhen och andra strategiska punkter, för att sedan invänta de framryckande markförbanden. Planen gick emot Eisenhowers vilja, men Montgomery lyckades till slut övertala den amerikanske presidenten att genomföra den.

Operationen var ett misslyckande. Några soldater landade alltför långt från målet och krockade även med de stridslystna SS-divisionerna. De allierade hamnade i en kamp för överlevnad, något som kom att bli Tysklands sista seger.

Antony Beevor är vår tids ledande militärhistoriske författare. I höst kom han ut med boken Arnhem om denna dramatiska händelse från andra världskriget.