Artiklar, Boktips, Historiska händelser

Grattis på födelsedagen, Gustav Vasa

Gustav Vasa fyller år!
Med anledning av Gustav Vasas bemärkelsedag bad vi historikern och författaren Olle Larsson att skriva ett blogginlägg:
Gustav Vasa, eller Gustav Eriksson, som han själv kallade sig är kanske den mest kände av alla svenska kungar.

Trots det vet vi mycket lite om hans första år i livet. Det är faktiskt så att vi inte ens med säkerhet vet när och var han för första gången såg dagens ljus. Att hans föräldrar hette Erik Johansson (Vasa) och Cecilia Månsdotter (Eka) vet vi men det finns flera bud om vilket år och på vilken plats hans liv tog sin början. Men troligen föddes han på faderns sätesgård Rydboholm i Uppland den 12 maj år 1496. Om denna uppgift stämmer var det söndagen 12 maj 523 år sedan Gustav Vasa inledde sin jordiska vandring.

Även om tidpunkten och omständigheterna kring den förste Vasakungens födelse är höljda i dunkel kan vi i alla fall vara helt säkra på en sak – Gustav Vasa firade aldrig sina födelsedagar! Det var han ingalunda ensam om. I de allra flesta fall visste de människor som levde under 1500-talet bara i undantagsfall vilket år och vilken dag de var födda. Däremot firande de gärna namnsdagar och en rad andra högtider, inte minst de som var kopplade till kyrkoåret. De äldsta beläggen för att man firat födelsedagar i Sverige kommer från tidigt 1600-tal men det dröjde ända fram till 1800-talet innan seden blev allmän och det var också först då som man började ge presenter till födelsedagsbarnet. Traditionen att fira födelsedagar verkar, som så mycket annat, ha importerats från Tyskland.

Gustav Vasas betydelse för Sveriges historia kan knappast överskattas och hans egen personliga historia är i det närmaste osannolik.

Han var katoliken som blev protestant och adelsmannen som mot alla odds blev svensk kung. Gustav Vasa bröt loss Sverige ur den nordiska trestatsunionen och förvandlade landet till en suverän furstestat. Dessutom avskaffade han valkungadömet och såg till att kronan blev ärftlig inom hans egen dynasti. Gustav Vasa var en machiavellisk renässansfurste helt i klass med berömdheter som Henrik VIII, Karl, V och Frans I. Han skiljde sig däremot från dem i det att han var en uppkomling som med våld tagit makten och därför kom hela hans liv att präglas av en strävan efter legitimitet. Han lät skriva sin egen historia där han lät framställa sig som en landsfader för sina undersåtar. Gustav Vasa sparade ingen möda för att få omgivningen att betrakta honom som en furste bland furstar.

För mig personligen har Gustav Vasa betytt oerhört mycket.

Efter att fått mig Gustav Vasas äventyr i Dalarna till livs blev han min stora idol. Jag hade hans porträtt över sängen i mitt pojkrum och vägrade att lämna ifrån mig de gula femkronorssedlarna med kungens porträtt som jag fick i veckopeng. Det var med Gustav Vasa som mitt historieintresse började och hade jag inte lyckats gråta mig till den svenska historien i tio band på bokrean 1972 så kanske jag blivit någon annan än den jag blev.

Söndagen 12 maj var det troligen Gustav Vasas födelsedag. Jag sänder en tacksamhetens tanke till honom och säger: Grattis Gustav Vasa!

Olle Larsson är fil. dr i historia och lektor vid Katedralskolan i Växjö. Förutom sin utgivning på Historiska Media har han även författat läroböcker och utsågs 2010 till Årets historielärare.

2019 mottog han Vilhelm Moberg-priset. 2024 mottog han konungens medalj i guld ”för betydelsefulla insatser inom historieämnet”.

Tillsammans med Andreas Marklund är han programledare för podcasten En oväntad historia.

»Mycket läsvärd … En fint skriven biografi som fördjupar bilden av Gustav Vasa.« Bibliotekstjänst
»Olle Larssons bok ger verkligen ett initierat och nyanserat porträtt av den förste Vasakungen.« Hemmets vän

Han var adelsmannen som blev kung, katoliken som blev protestant och regenten som lade grunden till det moderna Sverige. Eftervärlden känner honom som Gustav Vasa – även om han själv aldrig kallade sig något annat än Gustav Eriksson.

Gustav Vasas liv var fyllt av dramatik från vaggan till graven. Krig, uppror och en personlig kamp för att accepteras som härskare av sin omgivning. Genom historikern Olle Larssons flyhänta penna växer Vasas gestalt på nytt till liv. Med högt tempo tas vi med på en spännande resa i tid och rum.