Han var adelsmannen som blev kung, katoliken som blev protestant och regenten som lade grunden till det moderna Sverige. Eftervärlden känner honom som Gustav Vasa – även om han själv aldrig kallade sig något annat än Gustav Eriksson.
Gustav Vasas liv var fyllt av dramatik från vaggan till graven. Krig, uppror och en personlig kamp för att accepteras som härskare av sin omgivning. Genom historikern Olle Larssons flyhänta penna växer Vasas gestalt på nytt till liv. Med högt tempo tas vi med på en spännande resa i tid och rum.
Som en röd tråd genom boken löper kungens ständiga strävan efter att stärka sin legitimitet. Han var en uppkomling som störtat en krönt konung från tronen. Det gällde därför att visa att han var en furste bland furstar.
Den första djupgående biografin om Gustav Vasa på över 15 år
Gustav Vasa. En furste bland furstar skildrar Gustav Vasas liv från födelsen på godset Rydboholm i Uppland år 1496 fram till hans död på Stockholms slott år 1560. Vi möter Gustav Eriksson som ung adelsjunker vid Sten Stures hov och följer sedan med till fångenskapen i Danmark, flykten till Lübeck och återkomsten till Sverige 1520, där han inleder upproret mot Kristian II. Han lyckas besegra den danske kungen och blir slutligen vald till svensk kung i juni 1523.
De första decennierna på tronen präglades av ekonomiska problem, politisk oro och religiös turbulens. Men upproren slogs ner, kronans finanser förstärktes kraftigt genom indragning av kyrkogods och vid 1540-talet hade de lutherska tankarna fått fäste i riket. När kungen dog hade den katolska kyrkans makt brutits, hotet från danskarna var avvärjt, lugn rådde i riket och Sverige hade förvandlats till ett nationellt kungadöme. Författaren har inkluderat färsk forskning och aktuella biografier om personer i kungens närhet som kastar nytt ljus över hans världsbild och religiositet liksom hans roll som make och barnafader