Försommaren 1542 skakas den unga svenska staten i sina grundvalar. I blod och våld börjar det uppror som har kallats Dackefejden, den största och mest framgångsrika folkresningen mot Gustav Vasa.
Småländska bönder drar fram genom Sydsverige och når så stora militära framgångar att kungamakten utmanas på allvar. På slingrande skogsvägar blir fogdar och kungliga delegationer överfallna och dödade av Nils Dackes bondekrigare. Till skillnad från de övriga uppror som kungen tidigare slagit ner deltar inga missnöjda och ärelystna herrar. Här var det uteslutande bönder som slöt sig samman i vrede för att föra ett till en början framgångsrikt krig till försvar för sin frihet och sina möjligheter att överleva.
Krisen för Gustav Vasa fördjupas när nederlag läggs till nederlag för de kungliga styrkorna. Det ska krävas ett taktiskt misstag på slagfältet vid Virserum, i mars 1543, innan upproret får sin blodiga upplösning.
Dackefejden är alltjämt en välkänd händelse i svensk historia, ändå är upproret behäftat med en mängd myter och mysterier. Varför blev det egentligen uppror? Vem var den gåtfulle gestalten Nils Dacke? Och hur förhåller sig den populära bilden av upproret till den historiska verkligheten? Allt detta, och mer därtill, adresserar författaren Tomas Blom i denna fängslande bok.
Dackefejden: Det stora upproret ingår i bokserien Sveriges dramatiska historia, som lyfter fram spännande händelser och fascinerande epoker ur den svenska historien i ett kortfattat och lättillgängligt format. Med en behaglig prosa och öga för såväl enskilda personöden som storpolitiska processer skildrar författaren Tomas Blom denna omskakande händelse.