Länge har fredag den 13 förknippats med otur. Men varför lär just denna dag vara otursdrabbad?
Idén har sitt ursprung i kristen tro och vidskepliga personer har sedan antikens tid sett fredagen den 13 som en dag förknippad med såväl otur som ondska. Dagen kopplas ofta samman med att Jesus Kristus korsfästes på en fredag och att de var 13 personer vid bordet under Jesus sista måltid, han och hans tolv lärjungar.
Det finns även föreställningar inom flera kulturer kopplade till olika tal – ett tal som anses bringa just olycka är bland annat talet 13. Veckodagen fredag betraktades i Sverige under det förindustriella samhället som en olycksalig dag. Till exempel gav man sig helst inte ut på en vägarna under en fredag.
Även i populärkulturen sammankopplas denna dag med otur. 1907 publicerades författaren Thomas W. Lawsons roman Fredagen den 13:e, som handlar om en börsmäklare som sprider panik på börsen. 1980 gavs första filmen i den amerikanska skräckfranchisen Fredagen den 13 ut. Franchisen består av allt från filmer till serietidningar.
Inträffar det mer olyckor under fredagen den 13?
Statistik från den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visar att det inte sker fler olyckor än vanligt under fredagen den 13. Men visst har vissa oturliga händelser inträffat på denna dag i historien. Här är några kända olyckor som har skett under datumet:
Fredagen den 13 oktober 1307: Tempelherrarnas undergång
Den franske kungen Filip IV genomförde en kuppartad massarrestering och anklagade tempelherrarna för kätteri. Inte för att han verkligen trodde på det utan för att han behövde svepskäl för att kunna avskaffa deras orden – som han var djupt skuldsatt till – och konfiskera dess gods. Efter tortyr erkände sig många riddare skyldiga till anklagelserna, orden upplöstes 1312 och den siste stormästaren brändes på bål.
Fredag den 13 maj 1927 : “Svarta fredagen”
Svarta fredagen, så kom fredagen den 13 maj 1927 att kallas. Denna dag kollapsade den tyska aktiemarknaden efter ett antal år av ekonomiskt uppsving. Den tyska finanskrisen var ett av de första katalysatorerna på den stora depressionen som drabbade såväl Europa som USA under 1930-talet.
Fredag den 13 juni 1952: Catalinaaffären
Under fredagen den 13 juni 1952 inträffade vad som idag kallas Catalinaaffären. Världen befann sig mitt under kalla kriget. Den 13 juni 1952 flög ett svenskt obeväpnad sjöräddningsflygplan på internationellt luftrum när det plötsligt sköts ner av ett sovjetiskt militärplan. Händelsen ledde till en diplomatisk kris.
Fredag den 13 oktober 1972: flygkraschen i Anderna och i Moskva
Den 13 oktober tvingas ett flygplan från Uruguay att nödlanda i bergskedjan Anderna. Planets besättningen bestod av ett lag rugbyspelare. Av besättningen överlevde 16 personer – men det tar två månader innan de hittades och räddades. Filmen Alive från 1993 är baserad på händelsen.
Men samma dag hände även en annan olycka. Ett ryskt Iljusjin Il-62-plan störtade när det skulle landa i Moskva och alla 176 personer ombord planet dog.