Artiklar

Ragnarök – världens undergång

Innan Ragnarök kommer tre års vinter

Ragnarök föregås först av en period av allmän oro, ofred och nöd, därefter av en lika lång tid av bister kyla, fimbulvintern. Enligt Snorre ska vintern vara i tre år.

I Vǫluspá, där undergången livfullt skildras, gal tre tuppar för att varsla jättarna i Jotunheim, gudarna i Asgård och de döda i Hel. Alla tar till vapen.

När slutet närmar sig kommer de vargar som jagat solen och månen att hinna upp dem och sluka dem. Innan Sol dör föder hon en dotter, som ska ta över hennes värv när världen återuppstår. Stjärnorna faller från himlen, marken skälver av jordbävning, klippor bryter samman. Alla bojor brister och Garm och Fenrisulven slipper lösa. Detsamma gäller Midgårdsormen och Loke som ansluter sig till gudarnas motståndare. Asarna möter monstren, jättarna och underjordens skaror i strid. Loke kommer i ett skepp från öster.

Surt, vars namn betyder den svarte, tänder eld på hela världen under Ragnarök. Branden kallas av Snorre ”Surts låga”. Enligt samma författare äger jätten ett brinnande svärd. Under Ragnarök kämpar Surt mot guden Frej, som stupar.

Tor tillintetgör Midgårdsormen, men dödas själv av dess gift. Oden dräps av Fenrisulven men hämnas av sonen Vidar, som sätter sin väldiga sko i vargens käft. Nästan alla dör, antingen i strid eller i den väldiga branden som även fäller asken Yggdrasil. Slutligen sjunker allt i vatten.

När allt är slut stiger världen på nytt ur havet och åkrarna växer utan att någon har sått dem. Några asar har överlevt och samlas på nytt på Idavallen. Dit kommer Vidar och Vale. Mode och Magne anländer med Mjölner och Balder och Höder återkommer från Hel. Människorna börjar återbefolka jorden.

Artikeln är ett utdrag från...

Nordisk mytologi från A till Ö

179 kr

»Texterna är korta, informativa och lättlästa, och man fastnar i de intressanta berättelserna om magiska varelser, sagokungar, gudar och jordens tillkomst … det är mycket ambitiöst och den nordiska mytologins omfattning och rikedom lyser klart.« Skaraborgs Allehanda

Allt du behöver veta om nordisk mytologi!

Få böcker är lika fulla av dramatik, svek, kärlek, krig och oväntade vändningar som denna. I uppslagsboken Nordisk mytologi får vi kortfattat ta del av allt från hjälten Beowulfs kamp mot monster till den danska kungadottern Signes tragiska kärlekshistoria. Katarina Harrison Lindbergh ger en spännande, kunnig och översiktlig inblick i den nordiska sagovärlden och mytologin.

Nordisk mytologi från A till Ö fyller ett tomrum i den svenska bokfloran. De flesta böcker som berör ämnet syftar till att ge läsaren långa skildringar av sagor och myter, eller till att fördjupa sig inom enstaka detaljer rörande religionen. Katarina Harrison Lindberghs bok är en vetenskapligt uppdaterad, grundlig, lättläst genomgång av den nordiska mytologins och sagans persongalleri och begreppsvärld.

I boken skildras allt från flodnamn i eddadikter till skrönor om guden Tor. Här ryms hjälten Beowulf vid sidan om sjörövaren Bemune och de obehagliga bergborna. Här ges utrymme åt den danska kungadottern Signe och hennes tragiska kärlekshistoria med Hagbard. Här samsas skaldemjödet med Odens spjut Gungner och bärsärkar med Iduns äpplen.

Du kanske också är intresserad av...

Nordiska gudasagor

209 kr

Historien börjar för evigheter sedan, då bara tomhet finns. Men liv skapas, och ur livet kan världen bli till. Jorden befolkas av djur och människor. Över allt höjer sig världsträdet. Jättar lever i världens utkant. Gudar håller ett öga på allt som sker. Livet ter sig enkelt och äventyrligt. Men långsamt blir tillvaron mörkare. Undergången hotar, och den går inte att undvika.

De nordiska sagorna har älskats och berättats i olika former och versioner i över tusen år. En del av dem beskriver skapelsemyter och förklarar hur jorden och universum fungerar. Andra är rena äventyrssagor.

I Katarina Harrison Lindberghs nya bok Nordiska gudasagor framträder Tor, Freja, Oden, Loke och andra figurer ur den nordiska sagoskatten på ett både bekant och oväntat sätt. Här får välkända berättelser liv i ny språkdräkt och med fantasifulla utvikningar. Det är tragiskt, underhållande, våldsamt och poetiskt på samma gång. Detta är fornnordiska sagor som de aldrig har berättats förr!