Artiklar

OJ Simpson och sanningen

OJ Simpson
Strax efter tolvslaget natten till den 13 juni 1994 hittades OJ Simpsons fru Nicole Brown Simpson och hennes bekant Ron Goldman ihjälhuggna utanför hennes lägenhetskomplex i Brentwood utanför Los Angeles. De första poliserna på plats hittade Brown, barfota och i en mörk klänning, liggande på mage på gångvägen framför sin ytterdörr. De kunde konstatera att hon blivit knivhuggen flera gånger i huvudet och i nacken, så djupt och våldsamt att huvudet nätt och jämt hängde ihop med kroppen. Hennes händer hade tydliga avvärjningsskador. Goldman låg en bit bort, utanför gångvägen, bredvid ett träd.

Undersökningarna av mordoffren och ett par andra fynd fick polisen att tro att OJ Simpson på något vis var inblandad. Han höll sig dock undan och hans advokater förmådde polisen att låta honom få överlämna sig själv. Tidpunkten sattes till klockan 11 på förmiddagen den 17 juni, drygt fyra dygn efter morden. Medieuppmärksamheten blev, så fort det stod klart att det handlade om OJ Simpson, enorm.

Journalister av alla sorter gjorde vad de kunde för att få fram information, nästan till vilket pris som helst. Tre dagar efter gripandet förklarade Simpson att han var oskyldig till de båda morden och en jury kallades samman för att avgöra om åtal skulle väckas. Två viktiga vittnen sålde sina berättelser till pressen och kunde sedan aldrig användas i den fortsatta rättssaken. Trycket från medier gjorde att juryn fick upplösas, då det förelåg risk för att den skulle låta sig påverkas.
OJ Simpson: mugshot
Istället för en åtalsjury genomförde man en så kallad preliminär förhandling för att kunna avgöra ifall det skulle bli en rättegång. Det var en framgång för Simpsons försvarsteam, som var namnkunnigt och av pressen kallades för Dream Team, som nu fick insyn i den bevisning som åklagarsidan presenterade. Den 7 juli beslutade domaren att det fanns nog med bevis för ett åtal.

Åklagarna tyckte att de hade stark bevisning trots att det saknades vittnen och trots att något mordvapen inte hade hittats. De siktade på livstids fängelse för Simpson, inte dödsstraff och deras scenario gick ut på att OJ Simpson åkte ut till Nicole Brown på kvällen den 12 juni i syfte att mörda henne. Någon gång under överfallet kom Ron Goldman in genom grinden till bostadsområdet. Han arbetade på den restaurang där Nicole Brown ätit under kvällen tillsammans med sin mamma och han hade med sig ett par glasögon som de hade glömt och ringt efter.

Tv-sändningarna av den halvårslånga rättegången fungerade som en såpopera för många tittare. Skillnaden var att allt hände på riktigt. Det hindrade inte att deltagarna, från de många advokaterna från båda sidor, OJ Simpson själv, domaren, alla vittnen och otaliga experter förvandlades till skådespelare i ett välregisserat drama utan känt slut. Hjältar och skurkar framträdde i rättssalen och diskuterades livligt av tittarna hemma i tv-soffan. Många av dem blev kändisar, till exempel försvarsadvokaten Robert Kardashian. Fram till 1990 var han gift med Kris Jenner och fick bland annat tre döttrar, Kourtney, Kim och Khloé, som från 2007 utgör kärnan i en av de mest populära realitysåporna: Keeping up with the Kardashians.

Klockan 10.07 den 3 oktober 1995, inför uppskattningsvis 100 miljoner tittare och lyssnare, meddelade domaren Lance Ito juryns beslut: OJ Simpson friades för båda morden. Det överraskande utfallet av den enormt uppmärksammade rättegången toppade all världens nyhetssändningar och löpsedlar.

Texten är ett utdrag från...

Du kanske också är intresserad av...

Baby Lindy och andra berömda kidnappningar

249 kr
”Har ni sett pojken, överste Lindbergh?” Barnsköterskan kom inrusande i arbetsrummet där den svenskättade flygaren och folkhjälten Charles Lindbergh satt. Nu var hans 18 månader gamla son, Charles junior, försvunnen från sin spjälsäng. Vem hade tagit honom? Jakten på ”Baby Lindys” kidnappare blev en medial megahändelse och beskrevs av en amerikansk tidningsman som ”den största storyn sedan Jesu uppståndelse”.

Historien om Charles Lindbergh junior är bara ett av 20 gastkramande kidnappningsfall som presenteras i Baby Lindy och andra berömda kidnappningar. Här berättas också om Siba-VD:n Fabian Bengtsson som överfölls i sitt garage och försvann i januari 2005, miljonärsdottern Patty Hearst som rövades bort av radikaler för att senare begå brott tillsammans med dem och den obehagliga historien om österrikiska Natascha Kampusch som hölls fången i en källare under åtta år. Detta är bara ett fåtal exempel ur den engagerande exposé över olaga frihetsberövanden som alla är chockerande på olika sätt.

På ett rappt och medryckande sätt ger journalisten och författaren Sara Griberg flera pusselbitar till en fantasieggande aspekt av kriminalhistorien, där slutet dessvärre inte alltid är lyckligt.