Våren 2019 är det exakt 210 år sedan vår svenske kung Gustav IV Adolf tillfångatogs av en grupp adelsmän för att sedan avsättas. Statskuppen år 1809 följde på en omfattande politisk kris, som året därpå gav Sverige en mer demokratisk regeringsform samt den förste Bernadotte på tronen. Kritikerrosade författaren Dag Sebastian Ahlander fångar en omvälvande tid i boken Sverige vid avgrunden.
Dag Sebastian Ahlander är pensionerad generalkonsul med ett djupt och levande historieintresse. 2016 kom hans kritikerrosade biografi Gustaf Mannerheim och nu är han aktuell med en dramatisk skildring av Sveriges mörkaste stund.
– År 1808 kämpade Sverige för sin överlevnad i krig på tre olika fronter. Napoleon och tsar Alexander I hade gjort upp om att stycka Sverige utmed Motala ström. Allt höll på att ta en ända med förskräckelse, säger Dag Sebastian Ahlander och fortsätter:
– Statskuppen 1809 gav en ny tronföljare som avled redan efter ett halvår, vilket i sin tur ledde till upplopp där riksmarskalken Axel von Fersen lynchades på öppen gata. När läget var som mörkast i augusti 1810 valde Sveriges riksdag under slumpmässiga former en okänd tronföljare: den franske marskalken Jean-Baptiste Bernadotte, en verklig joker i leken.
Sverige vid avgrunden är berättelsen om vårt lands sönderfall men också om dess spektakulära återhämtning. Fullständigt oväntat griper Bernadotte in i vår historia och styr upp Sverige. Från internationell slagpåse till segrarmakt. Från inbiten öststat till ett land vänt mot England, västerhavet – och framtiden.
Missa inte senaste avsnittet av vår podcast Historia Nu! Dag Sebastian Ahlander är inbjuden som gäst för att berätta om hur Jean-Baptiste Bernadotte räddade Sverige.
Lyssna på Historia Nu via Spotify, Acast, Soundcloud, Podcaster, Itunes eller hemsidan historia.nu.