Artiklar

Kallas Kristian Tyrann för ”den gode” i Danmark?

1397 ingicks den så kallade Kalmarunionen, som var ett förbund mellan Danmark, Sverige och Norge. Ganska snart uppstod slitningar. Olika svenska grupperingar såg unionen som ett sätt för danskarna att ta kontroll över Sverige och flera uppror bröt ut.

Sedan Kristian II blivit kung i Danmark och Norge 1513 eskalerade motståndet. Kristian svarade med att invadera Sverige och lyckades efter hårda strider krossa sina fiender.

Den 4 november 1520 kröntes Kristian II till svensk kung i Stockholm. Före kröningen hade han lovat sina motståndare att allt gammalt groll skulle vara förlåtet. Men bara några dagar efter ceremonin, medan festligheterna fortfarande pågick, bröt han plötsligt sitt löfte och bestämde sig för att bestraffa sina fiender.

Så skedde också, och det med besked. I Stockholms blodbad, som ägde rum på Stortorget i Gamla stan den 8–9 november 1520, miste över 80 människor livet under mycket brutala former.

På vägen hem till Danmark passade Kristian på att avrätta fler motståndare. I Nydala kloster, utanför Jönköping, lät han till exempel dränka abboten och några munkar."Kristian Tyrann" i fångenskap i en historisk målning från 1871

Efteråt skrev de överlevande klosterbröderna om händelsen i sin kopiebok, ett slags register över viktiga handlingar, och kallade då Kristian för en ”skändlig tyrann”. Detta antas vara första gången som den danske kungen omnämndes med det epitetet i en svensk skrift. Men det skulle inte komma att bli den sista.

Ungefär samtidigt som Kristian ”Tyrann”:s knektar tog livet av munkarna i Nydala satte nämligen en viss Gustav Eriksson, senare känd som Gustav Vasa, igång sitt uppror mot danskarna. Revolten slutade med att Gustav Eriksson valdes till svensk kung den 6 juni 1523, vilket innebar dödsstöten för Kalmarunionen.

Världens dramatiska historia

Gustav Eriksson var duktig på propaganda och såg till att framställa sig själv som en godhjärtad landsfader, medan han gjorde sitt bästa för att svartmåla sina fiender, däribland Kristian II. Begreppet ”Kristian Tyrann” kom därför med tiden att etsa sig fast i det svenska medvetandet.

Däremot är det inte sant att Kristian II skulle ha kallats Kristian den gode i Danmark. Det är en myt som på senare tid förts fram som ett exempel på hur historien kan skildras på olika sätt, beroende på ur vems synvinkel man ser den. Det oriktiga påståendet om att Kristian II skulle ha kallats den gode i Danmark har också i samma syfte förekommit i svenska läroböcker i historia.

Kristian II genomförde visserligen en del reformer som, åtminstone på kort sikt, gagnade de danska bönderna. Hans egna propagandaskrivare försökte också lansera honom som ”Kristian Bondekär”, men det var aldrig något smeknamn som fick fäste i Danmark. Han var tvärtom illa omtyckt av många danskar, särskilt av adeln, och bara några år efter blodbadet i Stockholm tvingades Kristian lämna tronen och fly utomlands.

Fann du artikeln ovan intressant? Följ våra nyhetsbrev: [mc4wp_form id=”74″]

Artikeln är baserad på...

101 historiska myter

235 kr

OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar

»En underbart uppslukande sidvändare där många av våra vanligaste historiska ”kunskaper” ställs på ända.« Dagens Nyheter

Trodde du att Julius Caesars sista ord var: Även du min Brutus? Att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa? Att järnkorset uppfanns av nazisterna? Att Egyptens pyramider byggdes av slavar? Eller att det var Columbus som upptäckte Amerika?

Det är du inte ensam om. Med 101 historiska myter i bokhyllan kan du briljera vid nästa middagsbjudning, svara rätt på kniviga historiefrågor, eller helt enkelt bara skaffa dig nya kunskaper.

I 101 historiska myter berättar historikerna och journalisterna Åke Persson och Thomas Oldrup om de 101 mest välspridda historiska myterna, hur de uppkom samt hur verkligheten egentligen såg ut. Boken har en given plats i bokhyllan för alla kalenderbitare, historieintresserade och besserwissrar.

Du kanske också gillar...

Stockholms blodbad

71 kr
»Dick Harrison är en mycket skicklig författare som uttrycker sig enkelt och intresseväckande … Författaren hinner med imponerande mycket, trots bokens korta format. Betyg 5/5.« BTJ
Den 8 november 1520 rullar huvudena på Stortorget. Offrens blod blandar sig med regnet och flyter ut mellan gatstenarna. Ett hundratal personer har precis dömts till döden i skenrättegångar och fått sina huvuden avhuggna i kung Kristian II:s blodiga hämndaktion mot dem som bestridit hans makt. Det som de döda trodde skulle bli en försoningsfest hade visat sig vara deras egen avrättning.

Stockholms blodbad, som markerar slutet på den svenska medeltiden, var bara en av många brutala massavrättningar i Europa under 1500-talet. Med sin djupa kunskap om tidsperioden reder Dick Harrison ut bakgrunden till en av svensk historias mest mytomspunna händelser, under en epok då grymma straff och blodshämnd närmast tillhörde vardagen.

Bokserien Sveriges dramatiska historia lyfter fram spännande episoder och fascinerande tidsepoker ur den svenska historien. Här presenteras på ett fängslande sätt de människor och händelser som format det land vi idag lever i.

Gustav Vasa

71 kr254 kr
»Mycket läsvärd … En fint skriven biografi som fördjupar bilden av Gustav Vasa.« Bibliotekstjänst
»Olle Larssons bok ger verkligen ett initierat och nyanserat porträtt av den förste Vasakungen.« Hemmets vän

Han var adelsmannen som blev kung, katoliken som blev protestant och regenten som lade grunden till det moderna Sverige. Eftervärlden känner honom som Gustav Vasa – även om han själv aldrig kallade sig något annat än Gustav Eriksson.

Gustav Vasas liv var fyllt av dramatik från vaggan till graven. Krig, uppror och en personlig kamp för att accepteras som härskare av sin omgivning. Genom historikern Olle Larssons flyhänta penna växer Vasas gestalt på nytt till liv. Med högt tempo tas vi med på en spännande resa i tid och rum.

Som en röd tråd genom boken löper kungens ständiga strävan efter att stärka sin legitimitet. Han var en uppkomling som störtat en krönt konung från tronen. Det gällde därför att visa att han var en furste bland furstar.

Historiens tyranner

71 kr

»Boken leder till eftertanke. Den är verkligen högaktuell.« Ölandsbladet

Bästsäljaren som vägledde historiens värsta makthavare

Vad hade Adolf Hitler gemensamt med Karl XI? Var hittade tyranner som Benito Mussolini och Mobutu Sese Seko sin inspiration? Jo, alla hade läst samma handbok den italienske diplomaten Machiavellis bok Fursten, skriven år 1517.

Journalisten och författaren Daniel Rydén har studerat några av historiens värsta diktatorer. Makthavare vars ord är lag från det antika Aten till det nutida Belarus. I femton dramatiska berättelser tar Daniel Rydén med oss till avgörande ögonblick i tyrannernas historia, hela tiden med idéerna i Machiavellis Fursten som vägledare.

Historiens tyranner är en omskakande färd bland tre årtusendens härskare.