Den 8–9 november 1923 genomförde Adolf Hitler och det Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet (NSDAP) ett vågat kuppförsök i München. Händelsen, som senare skulle kallas ”Ölkällarkuppen”, blev ett fiasko – men dess efterspel banade väg för Hitlers politiska framgångar och det Tredje rikets uppkomst.
År 1923 befann sig Tyskland i en djup ekonomisk och politisk kris. Hyperinflationen skenade och den tyska marken blev i stort sett värdelös. Priset på en amerikansk dollar steg från 17000 mark i januari till hela 4,2 miljarder i december. Människors besparingar raderades ut, pensioner blev meningslösa och en växande misstro mot Weimarrepubliken spred sig. När den tyska regeringen misslyckades med att betala krigsskadeståndet ockuperade Frankrike Ruhrområdet, vilket ytterligare stärkte nationalistiska och högerextrema krafter.
Under denna turbulenta period inspirerades Hitler av Benito Mussolinis ”marsch mot Rom” 1922, där den italienske fascistledaren hade tagit makten genom att hota etablissemanget med våld. Hitler planerade en liknande marsch från München till Berlin, i hopp om att kunna störta regeringen och gripa makten.
Vad hände under Ölkällarkuppen?
Den 8 november samlades Münchens politiska och militära ledarskikt i Bürgerbräukeller, en stor ölkällare, där den bayerske generalstatskommissarien Gustav von Kahr höll tal. Hitler och hans paramilitära trupper, Sturmabteilung (SA), stormade lokalen och sköt ett pistolskott i taket för att tysta folkmassan. Han deklarerade att den ”nationella revolutionen” hade börjat och att Bayerns regering var avsatt.
Under tvång lovade von Kahr och andra högt uppsatta ledare att stödja kuppen. Men så fort de släpptes fria kontaktade de armén och polisen för att slå ner revolten. Den 9 november marscherade Hitler och hans anhängare genom München i ett försök att få stöd från armén. De möttes av delstatspolisen vid Odeonsplatz, där en skottlossning bröt ut. Fjorton nazister och fyra poliser dödades. Hitler lyckades fly men arresterades kort därefter.
Konsekvenser
Ölkällarkuppen var ett misslyckande, men rättegången mot Hitler i februari 1924 gav honom en plattform att sprida sin propaganda. Istället för att dömas till ett långt straff fick han en mild dom på fem års fängelse, varav han avtjänade endast tretton månader i Landsberg-fängelset. Där skrev han Mein Kampf, boken som skulle bli nazismens ideologiska manifest.
Trots nederlaget blev Ölkällarkuppen alltså en viktig milstolpe i Hitlers karriär. Han insåg att maktövertagande genom våld inte var realistiskt och valde istället en legal väg till makten via val. Tio år senare, 1933, blev han Tysklands rikskansler och inledde det som skulle bli en av de mörkaste epokerna i världshistorien.