Artiklar

Martin Luther King, Jr. (1929–1968)

Martin Luther King, Jr., under ett möte med president Lyndon B Johnson

Som son och sonson till baptistiska pastorer uppskattade den unge Martin Luther King, Jr. språkets makt. Han sa till sina föräldrar: ”Jag tänker skaffa mig några riktigt stora ord.”

Som barn fick han utstå många förödmjukelser i det segregerade Atlanta. Han blev även vittne till hur hans pappa modigt mötte plågoandar – när en rasistisk polis kallade honom ”boy” svarade King, Sr.: ”Jag är en man. Jag är pastor King.”

Uppmuntrad av sin pappa började King delta i ett baptistiskt prästseminarium och blev fascinerad av föreläsningar om Mahatma Gandhi. Därefter följde doktorandstudier i Boston, där han uppvaktade och gifte sig med en musikstudent, Coretta Scott. Han tackade nej till erbjudanden om akademiska tjänster och blev pastor i Montgomery i Alabama.

Året därpå greps Rosa Parks för att hon hade vägrat att lämna sin plats åt en vit man på en buss i samma stad. Aktivister uppmanade till bojkott av bussbolaget. För att organisera protesterna bildade de afroamerikanska prästerna en sammanslutning och utsåg Martin Luther King, Jr. till ledare. Hans hem utsattes för brandbomber och han själv satt i häkte i två veckor, men King blev rikskänd under den framgångsrika årslånga manifestationen.

Martin Luther King, Jr. inspirerades av Reinhold Niebuhr och dennes ståndpunkt att icke-våld var den bästa taktiken för en grupp som ”har starkare krafter riktade mot sig än vad den kan betvinga”. Med icke-våld, menade Niebuhr, följde ”en andlig disciplin mot förbittring”, ett sätt att skilja mellan ”ondskan hos ett samhällssystem … och de individer som ingår i det”. King tog detta på allvar: han blev fysiskt angripen minst fyra gånger men han slog inte tillbaka.

Efter en resa till Indien för att träffa Jawaharlal Nehru och andra efterföljare till Gandhi flyttade Martin Luther King, Jr. och hans familj till Atlanta. Där blev han den förste ledaren för Southern Christian Leadership Conference, en organisation för kamp med fredliga medel mot segregationen i amerikanska Södern. Organisationen nådde sin största framgång i Birmingham i Alabama på våren 1963. Vita poliser använde högtryckssprutor och hundar mot obeväpnade afroamerikanska demonstranter av vilka många var barn. Foton och tv-bilder gav eko runt om i världen, vilket förstärkte motståndet till segregation. King greps och skrev sitt ”Brev från fängelset i Birmingham”.

Den sommaren talade Martin Luther King, Jr. inför mer än 200 000 personer som hade samlats framför Lincolnmonumentet i Washington. Han hade skrivit ned sitt tal. Sångerskan Mahalia Jackson, som stod nära honom på podiet, sporrade honom att improvisera i stället: ”Berätta för dem om drömmen, Martin.” Hon syftade på en retorisk passage som King hade använt vid andra tillfällen under de senaste veckorna. King lade undan sitt papper och använde de sista minuterna åt att för evigt skriva in sig i talarkonstens historia: ”I have a dream …”

Bland åhörarna fanns Malcolm X. Han var kritisk: ”Vem har någonsin hört talas om arga revolutionärer som viftar med sina bara fötter bland näckrosbladen i parkdammar tillsammans med sina förtryckare ackompanjerade av gospelsång och gitarrer och ’I have a dream’?” Mer imponerade var åtta svenska riksdagsledamöter, som nominerade King till Nobels fredspris.

Vid prisceremonin i Oslo 1964 – och under en avstickare efteråt till Alva och Gunnar Myrdal i Stockholm – slogs Kings följeslagare av att han var nedstämd. Det berodde delvis på hans mest obevekliga motståndare: FBI. Byrån hade avlyssnat Kings kontor, hem och hotellrum. Till hans fru, journalister, kongressmedlemmar, stiftelser och utländska ambassader skickades bandupptagningar och utskrifter som bekräftade att King hade varit otrogen. Syftet var, som FBI uttryckte det, att ”neutralisera King som effektiv svart ledare”.

Före resan till Oslo skickade FBI ett anonymt brev och ljudband till King med uppmaningar att begå självmord, annars skulle han inför hela världen avslöjas som ”ett ondskefullt, rubbat odjur”.

Chefen för FBI hoppades att Martin Luther King, Jr. skulle bli mördad – inte minst efter att han hade kritiserat amerikanernas krig i Vietnam och lett Poor People’s Campaign riktad mot ojämlikheten i samhället. Flera agenter från FBI fanns i Kings närhet – och spionerade på honom i stället för att skydda honom – när en mördares kula träffade honom i nacken och ena kinden, där han stod på en balkong på Lorraine Motel i Memphis i Tennessee. Han blev 39 år.

Texten är ett utdrag från...

101 historiska hjältar

289 kr
OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
Äntligen en ny del i vår populära 101 historiska…-serie! Denna gång är det 101 hjältar som skildras på ett fascinerande, lättfattligt och lärorikt vis.

Vi känner alla till namn som Gandhi och Raoul Wallenberg. Men har du hört talas om Wesley Autrey, byggnadsarbetaren som en dag kastade sig framför tåget för att rädda en okänd mans liv? Eller journalisten och samhällskritikern Amira Hass, som flyttade från Israel till Västbanken för att rapportera om och dela de ockuperade palestiniernas vardag. Vad har dessa människor gemensamt med franska flyktingsmugglare under andra världskriget och medborgarrättskämpar i amerikanska Södern? Alla har de valt att med det egna livet som insats ta ställning för det man anser är viktigt och rätt. Alla är de hjältar.

101 historiska hjältar är Ola Larsmos och Brian Palmers engagerade och dramatiska porträtt av etthundraen hjältar som kämpat för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter runtom i världen.