OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
»I have a dream«, sa Martin Luther King år 1963.
»Yes we can«, svarade Barack Obama fyrtiofem år senare.
Under valkampanjen i USA 2008 reste författaren Sören Sommelius i medborgarrättsrörelsens och Martin Luther Kings fotspår genom den amerikanska södern. Han återvände sommaren 2009 till samma platser i ett förändrat USA där Barack Obama blivit president.
I den personligt skrivna Från King till Obama berättar Sommelius om de svartas outtröttliga kamp ur ett historiskt perspektiv och knyter samman skildringen med händelser i vår tid. Med Obama som USA:s förste svarte president har Martin Luther Kings strävan efter ett rättvisare samhälle fått ny kraft.
Ur förordet:
Från King till Obama handlar framförallt om medborgarrättsrörelsens kamp i USA, om hur rättvisa bit för bit erövrades från ofrihetens strukturer, genom ickevåld och folklig mobilisering. En man och en ideologi står i förgrunden, Martin Luther King och motstånd genom ickevåld i Mahatma Gandhis anda. King sammanfattade sin filosofi i talet ”Jag har en dröm”.
Jag vill berätta om det USA vars kultur och politik under hela efterkrigstiden penetrerat världen på gott och ont, också Sverige. Egentligen handlar det inte om hela USA, utan mera om en handfull delstater i den amerikanska djupa södern, bomullens och bluesens territorier. Sydstaternas historia och egenart är ramen för medborgarrättsrörelsen. Min ambition är att öppna ett fönster i tiden till det dryga decenniet mellan bussbojkottens Montgomery 1955, då Rosa Parks satt kvar i bussen, och den aprildag 1968 då Martin Luther King mördades på en motellbalkong i Memphis.
Det finns ett före, som börjar med slaveriet. Och det finns ett efter, tiden fram till nu, till den historiska utsiktspunkt som nuet utgör, då en ung svart man med rötter i Kenya väckt förnyat hopp, särskilt hos unga människor, afroamerikaner och marginaliserade grupper i USA. Medborgarrättsrörelsen är både historia och levande erfarenhet.