Människorättsjuristen Thomas Buergenthal erhöll den 20 november 2018 priset vid en ceremoni i Stockholm. Läs mer om priset på Advokatsamfundets hemsida!
Tio år gammal kom Buergenthal till det nazistiska förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Mirakulöst överlevde han lägrets fasor och kunde efter kriget återförenas med sin mor. Sin far såg han aldrig mer. Upplevelserna under kriget och tiden efter har Buergenthal skildrat i den självbiografiska Pojken som överlevde Förintelsen, som gavs ut på svenska 2010 av Historiska Media.
Det är en berättelse om mänskligt mod och uppfinningsrikedom utöver det vanliga. Pojkens beskrivning av modern och hennes kamp för att skydda sitt barn är otroligt gripande. Även Buergenthals eget uppträdande, framför allt i lägren, vittnar om en fantastisk styrka och starkt överlevnadsinstinkt.
Upplevelserna under kriget har följt Buergenthal under hela hans karriär. På 1950-talet kom han till USA och där bestämde han sig tidigt för att utbilda sig till jurist med mänskliga rättigheter som specialområde. Under många år var han verksam som domare vid Internationella domstolen i Haag. Han har också haft flera uppdrag för FN och är medlem av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Han anses allmänt vara världsledande när det gäller mänskliga rättigheter på internationell nivå.