Boktips, Författare, Förlaget

Hallå där, Johanna Nilsson! Författare till Skärvornas drottning, Släkten del 11.

Hallå där, Johanna Nilsson! Aktuell med romanen Skärvornas drottning.

Du har tidigare skrivit ett stort antal romaner och ungdomsböcker, men det här är din första bok som utspelar sig i historisk tid. Hur kändes det att ta över stafettpinnen i serien Släkten? 

– Mycket hedrande – och nervöst! Jag var helt ärligt en smula nervös och lite osäker på om jag skulle klara av det. Men jag gillar utmaningar och tyckte det var spännande att börja läsa in mig på de historiska skeenden som jag skissar i bakgrunden.

Skärvornas drottning är del 11 i serien och utspelar sig i början av 1500-talet. Vilka historiska händelser/personer från denna tid har du valt att skildra i din berättelse? 

– Framförallt Gustav Vasa, från Vasaloppstiden och framåt, detta genom att jag från och till gick in i hans huvud och lät berättelsen skildras även från hans håll. Jag har med Stockholms blodbad, Gustav Vasas kröning, reformationens inträde i Sverige och hur den katolska kyrkans makt försvinner nästan från en dag till en annan.

Bokens huvudkaraktär Hedvig är en känslofylld person som går igenom många förluster. Hur fick du inspiration till hennes karaktär och livsöde? 

– Hon dök upp nästan omedelbart i mitt huvud efter att jag fått frågan om jag ville skriva boken. Jag såg hennes jätteljusa blonda hårburr – hon ser ut lite som en maskrosboll som barn – och hennes väldigt vilda, känsliga väsen bara ropade till mig. Jag såg henne som i en filmscen för mitt inre, där hon sprang över tuvorna, med fladdrande kläder, barfota, full av längtan efter att få vara helt och fullt fri … Ja, en del av min egen känslighet och min ilska över att det finns kvinnor, i denna värld, som än idag inte är fria att bestämma själva över sina liv, finns också med som inspirationskällor.

Gjorde arbetet med Skärvornas drottning dig lockad att skriva fler historiska romaner framöver? Eller har du redan något annat bokprojekt som väntar? 

– Jag känner mig absolut lockad att skriva fler historiska romaner! Det får dock vänta en liten tid nu då jag har en kö av andra skrivprojekt på gång. Jag har alltid en lite för lång kö av berättelser inom mig … Alla blir det dock inte något av, men de två berättelser jag skriver nu, tror jag kan bli bra.

Om du fick välja en specifik person som du skulle vilja läste Skärvornas drottning, vem skulle det vara? 

– Åh, min morfar! Han dog för fyra år sedan, 97 år gammal, men hade älskat att läsa den här boken. Han hade varit så stolt över mig. Han läste ofantligt mycket sedan han gick i pension, inte minst historiska romaner.

Läs mer om romanserien Släkten och Skärvornas drottning här!

Skärvornas drottning