Boktips, Förlaget

Personalens julklappstips

Vi har samlat personalens bästa julklappstips! Läs tipsen nedan.

 Cecilias (PR & Kommunikation) bästa julklappstips!

USA:s första kvinnliga utrikesminister Madeleine Albright har skrivit den viktiga och högaktuella boken Fascism. En varning som skildrar fascismens historia och utveckling fram till idag. Albright varvar storpolitik med personliga betraktelser från sitt händelserika liv i maktens korridorer.

Den vackert och konstfullt illustrerade boken Dramatiska damer. Sjuttiofem porträtt från femhundra år blir en färgstark smällkaramell under granen. Mottagaren får en lärorik och inspirerande historielektion om betydande kvinnor som – på gott och ont – har gått sin egen väg.

Jean Hermansson var en av Sveriges främsta dokumentärfotografer under 60- och 70-talet, och han ville genom sina bilder skildra arbetets villkor. Under valåret 1968 fick han chansen att följa med den unge utbildningsministern Olof Palme vid besök på olika byggarbetsplatser. Den unika och intressanta bildsamlingen Palme och arbetarna kommenteras av Göran Greider.

Marknadschef Christinas bästa julklappstips!

Jag minns en resa till St Petersburg en kall vinter 1993, då jag under några veckor studerade ryska vid universitetet. Sovjetunionen hade nyligen fallit samman, det var ett kaotiskt samhälle som tog emot naiva, nyfikna svenska studenter. Där och då rotades mitt intresse för det stora landet i öster.

  • Min far var rysk soldat. Den tidigare Rysslandskorrespondenten Elisabeth Hedborg skildrar ett stycke bortglömd svensk historia. Tusentals sovjetiska soldater hamnade under andra världskriget i Mellansverige, de internerades i läger men blev också en del av lokalsamhället. Tills de utlämnades av den svenska regeringen och återvände till sitt hemland, där de betraktades som landsförrädare. Baltutlämningen har vi läst mycket om, men den här dramatiska historien har fallit i glömska – tills nu. En viktig bok!
  • Spion och förrädare. När KGB-höjdaren Oleg Gordievskij valde att fly till England blev det startpunkten för en av kalla krigets mest uppseendeväckande spionhistorier. Under flera decennier hade Gordievskij läckt viktig information till väst. Macintyre skriver en rafflande bok som suger tag i läsaren, det här är bättre än den bästa agentroman – med skillnaden att allt har hänt i verkligheten.
 Lisas (hemsida & kundservice) bästa julklappstips!

Egentligen är Nordisk mytologi från A till Ö en uppslagsbok, men jag läser den pärm till pärm. Här finns allt från berättelser om asar och asynjor till exempel på kända örnar i fornnordisk mytologi. Extremt nördigt!

Mårtens julklappstips
Redaktör Mårtens bästa julklappstips!

Fackredaktörens julklappstips är Arturs Szulcs bok Koreakriget. Det är underligt nog första gången som det blodiga och förbittrade kriget skildras av en svensk författare. Arturs bok ger en klar bild av krigets förlopp och förutsättningar, både för de stridande och för civilbefolkningen som fick utstå ett enormt lidande.

Jag vill också tipsa om Henrik Berggrens fantastiska Historien om New York, en fängslande och personlig berättelse om staden New Yorks framväxt, från handelskoloni till att idag ha blivit ett nav i den globala ekonomin.

Slutligen kan jag också rekommendera Karin Westin Tikkanens Flykten genom Berlin. Ett stycke svensk kallakrigshistoria på plats i det kalla krigets epicentrum – Berlin. Här riskerar svenska studenter sin frihet när de hjälper människor att fly från öst till väst.

Åsas julklappstips
Redaktör Åsas bästa julklappstips!

Frostnatt passar alla som älskar actionfyllda Netflix-serier med fascinerande karaktärer och detaljfylld intrig. Philip Birks rappa språk blandat med en stor dos humor gör honom till en unik berättarröst. Jag tror att han har en lysande internationell karriär framför sig!

Med ett fantastiskt persongalleri tar Thomas Mullen med oss till ett svunnet och plågat Atlanta. Vit eld ger läsaren en ordentlig inblick i 1950-talets värld och kopplingarna till dagens samhällen är oroväckande många. En perfekt julklapp för alla som vill läsa en riktigt bra bok!

Hugos julklappstips
 Redaktör Hugos bästa julklappstips!

Mitt julklappstips i år blir Brotten som skakade världen. Under tiden då jag jobbade med boken gick jag från måttligt intresserad av ämnet till fullfjädrad true crime-fantast.

Martin Borg blandar detaljerade skildringar av historiens mest hänsynslösa brott med allmänbildande utvikningar om de samhällen som både offren och förövarna formats av.

Lenas julklappstips
Förläggare Lenas bästa julklappstips!

För den som är intresserad av historiska romaner kan jag rekommendera Havets hundar av Agneta Arnesson Westerberg. Det är första delen i den nya dramatiska Vikingaserien. Tiden är 800-talet och huvudpersonen Saga och hennes familj drabbas av havshundarna, vikingatidens människohandlare.

Lite spänning är aldrig fel och varför då inte läsa Eva och Claes Fürstenbergs kritikerrosade debutbok Blodhundar? I centrum står journalisten och antihjälten Gun Berlin, av alla kallad GB, hennes mamma Karin och dotter Trine. Miljön växlar mellan dagens Malmö och Israel på 1970-talet. I ett rasande tempo hinner GB:s förflutna i kapp henne på ett högst oväntat sätt.

I Malmö utspelar sig delvis även mitt sista tips, Pälsjägare av Boel Gerell. Boken består av fyra olika berättelser med kvinnliga huvudpersoner som befinner sig mitt i livet. De ställs inför det moderna livets olika krav samtidigt som de söker efter den villkorslösa kärleken. Ständigt närvarande finns en finstämd humor som lockar till igenkänning.