I Dramatiska damer skildras 75 kvinnor som alla skrivit in sig i historien. Illustratören Maria Persson bidrar med färgstarka och skickliga porträtt medan Nils Hjort fångar damernas liv i medryckande kortbiografier.
Varje uppslag i boken är en lockande berättelse om ett dramatiskt personöde – från inspärrade prinsessor till rakryggade kvinnorättskämpar, slipade bluffmakare och smarta uppfinnare. Genom fem århundraden följer vi olika kvinnor som har en sak gemensamt: de gick alla sin egen väg, på gott och ont.
75 historiska kvinnor som gick sin egen väg
Dramatiska damer porträtterar i text och bild 75 fascinerande kvinnoöden under de senaste fem århundradena. Här lever den danska prinsessan Leonora Christina som låstes in i ett torn i 22 år några få uppslag från Inessa Armand, Lenins älskarinna. På samma vis samsas den gotländska busschauffören Berta Persson om utrymmet med suffragetten Alice Paul och isbjörnstämjaren som föll med Berlinmuren, Ursula Böttcher. Det gemensamma för de alla är att de försökte ordna livet efter eget huvud, och någonstans på vägen skrev in sig i historien.
[caption id="attachment_8032" align="alignnone" width="298"]
Dramatiska damer växte fram som ett drömidé för Maria Persson och Nils Hjort. På var sitt håll startade de 2016 respektive 2017 var sitt instagramkonto med historisk inriktning för att få lära sig mer och samtidigt berätta för andra. Snart korsades deras vägar och med vänskapen växte insikten om att de jobbar bäst i par; att Marias snabba och expressiva bilder fungerar fint tillsammans med Nils korta och kärnfulla biografier. Boken som nu ligger klar är resultatet av att vilja ta nästa steg och nå en större publik med kvinnohistoriens fängslande innehåll.
I en samtid där kvinnans roll och möjligheter i olika tider och kulturer ständigt diskuteras bjuds läsaren på ett smörgåsbord av dramatiska livsöden.
Uppslag för uppslag presenteras livshistorierna som pusselbitar för läsaren att foga ihop till sin egen bild av kvinnornas öde i historien. Upplägget följer kronologin för att underlätta jämförelser och locka till tankar kring livsförutsättningarna i olika tider, på olika platser. Tydliga exempel på det är drottning Soraya Tarzi av Afghanistan och judinnan Golda Meir som flydde antisemitismen och blev premiärminister i Israel. Födda drygt ett år från varandra slogs de på var sitt håll och var sitt sätt för kvinnors rätt.
[caption id="attachment_8033" align="alignnone" width="300"]
Med sina suggestiva illustrationer och rappa biografier har Maria och Nils kombinerat bokens och de sociala mediernas styrkor i samma verk. På samma gång lättillgängligt vid morgonkaffet som något att studera med eftertanke. Lika hemma på nattygsbordet som soffbordet. I denna genre är boken en av de första som vänder sig till vuxna läsare och den kan med fördel även läsas av ungdomar, helt utan krav på förkunskaper.
Bokens kronologiska upplägg och vuxna tilltal ger den en egen nisch i genren illustrerade kvinnobiografier.
Dramatiska damer kopplar samman illustration och biografi, uppslag för uppslag. Kvinnohistorien de senaste fem seklerna presenteras kronologiskt i form av 75 biografier som tillsammans med porträtten bildar en större gemensam bild av historien. Vilken den bilden är lämnar vi över till läsaren att avgöra, lyckliga om vi sått frön till ytterligare tankar eller mera läsning. Till sin form blir biografierna därför korta, med en eller två djupdykningar i avgörande händelser ställda mot en sammanfattande helhet. Allt för att väcka nyfikenhet för mer läsning på egen hand.