Den 29 mars 1963 blev det stort medieuppbåd i Sverige efter besked om att en svensk student fängslats i Östberlin, anklagad för människosmuggling. Studenten ifråga var Leif Persson, som med stort engagemang och flit samlat in svenska pass och bidragit till unga östtyskars flykt genom Berlin.
I den spännande reportageboken Flykten genom Berlin fångar journalisten Karin Westin Tikkanen en bortglömd del av vår historia: de många svenska studenter som hjälpte hundratals östtyskar att fly till väst åren 1961–1963.
Genom tidigare hemligstämplat material tar vi del av såväl drabbande personöden som fascinerande bilder från ett svunnet Berlin. Boken berättar om muren, om DDR och Stasi, om flyktingsmugglingen och om de människor som valde att fly. Men också om de unga svenskar vars idealism drev dem att riskera sin säkerhet och sina liv.
Den bortglömda historien om svensken i Stasis fängelse
Flykten genom Berlin beskriver flyktingsmugglingen genom den delade staden under de första åren efter murens tillkomst, med fokus på de svenskar som kom att involveras i hjälpen, däribland Leif Persson. Alingsåsaren och lundastudenten Leif Persson engagerades i flyktinghjälpen i november 1961, när muren stått i bara tre månader. Han kom av en slump att bli engagerad i flyktinghjälpen som leddes av Detlef Girrmann, vid Freie Universität i Västberlin. Hemma i Lund samlade Leif Persson ihop svenska pass, som sändes ned till Västberlin och användes för att smuggla östtyskar genom Checkpoint Charlie. Han bodde också i omgångar i gruppens högkvarter, och såg och upplevde allt det som hände i Berlin på nära håll. Två år senare, våren 1963, greps Leif Persson av Stasi och sattes i fängelse i Östberlin – han var då den förste svensk att häktas i DDR för misstanke om flykthjälp, så kallad Abwerbung. Hans fall kom att uppröra svensk så väl som internationell press.
I boken skildras arbetet med flyktingarna genom Berlin på ett aldrig tidigare skådat sätt, genom tidigare ej publicerade dokument inifrån gruppens högkvarter och material från Stasiarkivet i Östberlin, och tidigare hemligstämplat material från svenska arkiv. Boken berättar om muren, om DDR och Stasi, om flyktingsmugglingen och om människorna som valde att fly, samt om de som riskerade sina egna liv och sin säkerhet för att bistå i flyktförsöken.
Oväntade och intresseväckande skildringar från ett svunnet Berlin
Medryckande och med ett starkt driv; en bladvändare, som en spänningsroman. Personliga öden och berättelser som drabbar läsaren med sin intensitet. Berättande prosa, med stor inlevelse och målande beskrivningar.