Artiklar

Kriser i G7-gruppens historia

G7-ledarna diskuterar situationen i Ukraina 2014

I juni 2021 anordnas G7-gruppens årliga toppmöte. De senaste åren har mötena inte varit utan kontroverser. Här är några av de kriser som G7-gruppen hanterat.

2014: Ryssland utesluts

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland gällande Krims status trappades upp 2014. I mars 2014 inledde Ryssland en annektering av Krim och utropade att regionen var en autonom republik. Rysslands agerande ledde till att landet tillfälligt uteslöts ur dåvarande G8-gruppen. Tre år senare valde Ryssland att permanent lämna sammanslutningen. G8 blev G7.

2015: stora demonstrationer i Tyskland

G7-gruppens 41:e möte, som hölls i Tyskland, omgavs av stora demonstrationer. Runt 7 500 demonstranter protesterade mot mötet och ifrågasatte G7-gruppens legitimitet. Protesterna kretsade kring frågan: är det rätt att sju politiska ledare ska ta beslut som påverkar hela världen?

2018: Trump om tariffer och Ryssland

2018-års möte i Kanada utmärktes av USA:s tidigare president Donald Trumps agerande. För det första ville Trump att Ryssland skulle återfå sitt medlemskap, vilket resterande medlemmar motsatte sig. För det andra hade Trumps regering precis innan G7-mötet infört tullar på stål och aluminium. Detta drabbade bland annat värdlandet Kanada och EU. Trump var således mindre populär än vanligt bland medlemsländerna.

2020 ställdes mötet in på grund av coronapandemin. Nu återstår att se vad som händer under mötet i juni 2021.

Du kanske också är intresserad av...

Europa

  • Ger bakgrunden till tankarna om Europas enighet, sträcker sig fram till nutidens nationalstater och splittring
  • Sakligt och objektivt, med tankeväckande resonemang
  • Författaren är en kunnig och lärd ciceron

Var börjar och var slutar Europa? Frågan har ställts sedan antiken utan att få ett slutgiltigt svar. Även enhetstanken har en lång historia, med rötter i medeltiden.

Författaren och tidigare diplomaten Ingmar Karlsson har skrivit ett flertal kritikerrosade böcker om Europa och Mellanöstern. I sin nya bok riktar han fokus mot de utmaningar som väntar Europa och dess invånare. Det blir tankeväckande resonemang kring unionens centralstyre och om nationalstatens framtid i ett alltmer integrerat Europa.