Artiklar

Elvira Madigan – Sorgeliga saker hända

Elvira Madigan

Elvira Madigan och Sixten Sparre var huvudpersonerna i den gränslösa kärlekssaga som omöjliggjordes av sin tids regler och konventioner. Hon var en dansk cirkusprinsessa med tvivelaktig bakgrund. Han var en adlig förstelöjtnant vid Skånska dragonregementet, gift med en grevinna och tvåbarnsfar.

De tu möttes då hennes styvfars cirkus besökte Sixtens hemstad 1888 och de blev förtrollade av varandra, en förälskelse som sedan växte till djup kärlek genom tät brevväxling. Halvannat år senare rymde de tillsammans och levde i passionerad frihet under några korta sommarveckor. När verkligheten han ifatt dem begick de gemensamt självmord och lades tillsammans att vila för evigt. Graven blev sedan vallfärdsort för unga kära.

Så har historien om Elvira Madigan berättats i sång, böcker och två filmer, 1943 och 1967. Egentligen hette hon Hedvig Jensen och var utomäktenskaplig dotter till två danska cirkusartister.

Fadern försvann tidigt ur bilden, men när modern träffade den amerikanske cirkusartisten John Madigan fick hon en styvfar. Redan tidigt tränades hon för ett liv i manegen och när John startade egen cirkus hade hon redan uppträtt runt om i hela Europa med sin lindans. Hennes största framgång var en föreställning för den danske kungen Kristian IX 1886, han belönade henne efteråt med ett guldkors. Den kurviga och gyllenblonda flickan vaktades hårt av sin mor, hon var viktig för cirkusens framtid.

Cirkus Madigan hade 1888 förlagt sin premiär till Kristianstad. För Kristianstadsbladets räkning besöktes den av Sixten, som gillade att skriva och jobbade extra på tidningen. Vad som skedde efter att Elviras och Sixtens vägar möttes har på senare år ifrågasatts. Brevväxlingen dem emellan visar att Elvira Madigan tre gånger försökte avbryta kontakten och att Sixten då svarade med hot om självmord. När hon väl övertygades om att rymma pantsatte hon smycken och betalade hela resan.

Sol och vårade Sixten henne? Kanske. Då hans bouppteckning gicks igenom inför en bok 2014 visade den sig vara fylld av skulder, nära nog till alla han kände. Han hade till och med plundrat sina barns konton. Med all säkerhet visste han att livet snart skulle braka samman i Kristianstad. Varför han drog med sig Elvira Madigan i fallet, och vad hon visste och kände, förblir okänt.

Artikeln om Elvira Madigan är ett utdrag från...

Dramatiska damer

299 kr
»Illustrationerna är fantastiska och de välskrivna texterna väcker stor lust att läsa vidare på egen hand.« Tidskriften Historiskan
»En kanonfin bok! Alla damer i boken är inte stora hjältar, men alla har en intressant berättelse … en stor kunskapskälla.« Luleå bokpassion
I Dramatiska damer skildras 75 kvinnor som alla skrivit in sig i historien. Illustratören Maria Persson bidrar med färgstarka och skickliga porträtt medan Nils Hjort fångar damernas liv i medryckande kortbiografier.

Varje uppslag i boken är en lockande berättelse om ett dramatiskt personöde – från inspärrade prinsessor till rakryggade kvinnorättskämpar, slipade bluffmakare och smarta uppfinnare. Genom fem århundraden följer vi olika kvinnor som har en sak gemensamt: de gick alla sin egen väg, på gott och ont.

Du kanske också är intresserad av...