Tolv år gammal flyttade Maria Montessori med föräldrarna från en mindre ort in till Rom. I den nya miljön vaknade hennes skolintresse och betygen steg. Föräldrarna hoppades därför att deras enda barn ville bli lärarinna, den vanliga vägen för begåvade flickor.
Men Maria tvärvägrade och provade på både teknik och biologi innan hon fastnade för medicinstudier, ett val som fadern ansåg vara ett onödigt intrång på mäns område. 1896 blev hon Italiens första kvinnliga läkare. Att hon både var klipsk och hade en oerhörd arbetskapacitet rådde det inga tvivel om.
Omedelbart efter sin examen fick hon anställning på universitetets psykiatriska klinik. Arbetet innebar att hon besökte stadens olika anstalter för personer som ansågs ha psykiska störningar. Chockerad insåg hon snart att barn blandades med vuxna i en miljö som i regel var renrakad på alla typer av stimuli. Maria Montessori förstod att bristen på mental aktivitet var ett större problem för barnen än deras grundläggande bekymmer. Hon engagerade sig därför i att förbättra situationen och började snart experimentera med leksaker som utmanade dem både motoriskt och intellektuellt. Resultaten var fenomenala.
Den relation hon samtidigt inledde med en kollega är dåligt känd för eftervärlden. Av oklara skäl motsatte sig bådas föräldrar giftermål, vilket tvingade Maria att lämna bort sonen Mario efter att hon fött honom. Först drygt tio år senare fick de en närmare kontakt och med tiden blev han hennes närmaste medarbetare. Hon hade då börjat studera igen för att bättre kunna utveckla sina metoder till en princip för vanliga skolor.
Sitt första Casa dei Bambini, Barnhuset, för 3–6-åringar startade hon 1906. Resultaten var återigen strålande och hennes bok om arbetet blev en bästsäljare i flera länder. 1910 avslutade hon sin universitetskarriär för att bättre kunna styra och sprida vad som utvecklats till en hel rörelse. Före första världskriget var hon en obestridlig auktoritet i pedagogik och en av världens mest kända kvinnor. Därefter svalnade intresset inom hennes arbetssätt fram till 1950-talet då de gick en ny vår till mötes.
Den påverkan Maria Montessori och hennes idéer haft på synen på barn, deras lärande och individens utveckling kan bara beskrivas som enorm.
Artikeln om Maria Montessori är ett utdrag från...
Dramatiska damer
299 kr»Illustrationerna är fantastiska och de välskrivna texterna väcker stor lust att läsa vidare på egen hand.« Tidskriften Historiskan
»En kanonfin bok! Alla damer i boken är inte stora hjältar, men alla har en intressant berättelse … en stor kunskapskälla.« Luleå bokpassion
I Dramatiska damer skildras 75 kvinnor som alla skrivit in sig i historien. Illustratören Maria Persson bidrar med färgstarka och skickliga porträtt medan Nils Hjort fångar damernas liv i medryckande kortbiografier.
Varje uppslag i boken är en lockande berättelse om ett dramatiskt personöde – från inspärrade prinsessor till rakryggade kvinnorättskämpar, slipade bluffmakare och smarta uppfinnare. Genom fem århundraden följer vi olika kvinnor som har en sak gemensamt: de gick alla sin egen väg, på gott och ont.
Du kanske också är intresserad av...
Italiens moderna historia
89 kr-
En koncis och medryckande introduktion till Italiens historia
-
Den första boken i sitt slag på svenska.
-
Ger en fördjupad förståelse av ett av svenskarnas favoritsemesterland.
-
Presenterar en uppdaterad bakgrund till Italiens nuvarande politiska och ekonomiska situation.
Det är lätt att bli förälskad i Italien. Landets gudomliga mat, vin, kultur, språk och mångtusenåriga historia är med rätta världsberömda. Men själva nationen är ung, bara knappt 150 år, och föga förvånande har strävan att forma en nationell identitet och en stark stat löpt som en röd tråd genom landets moderna historia.
I sin nya bok tecknar Italienkännaren Eskil Fagerström den dramatiska vägen från fattigt jordbruksland till världens åttonde största ekonomi. Läsaren får följa Italien genom två världskrig och fascistisk diktatur till rekordtillväxt, men också genom ett dramatiskt 1970-tal präglat av sociala reformer, terror och maffia. Vidare skildrar boken de senaste decenniernas politik, präglad av populism och utdragen ekonomisk kris.
Eskil Fagerström har tidigare skrivit ett flertal böcker om Italien och Rom.