Artiklar

Mary Wollstonecraft argumenterade för jämställdhet

Mary Wollstonecraft
År 1790 skrev Mary Wollstonecraft ett försvar för sin vän prästen Richard Price som angripits av den konservative tänkaren Edmund Burke efter ett tal. Resultatet blev en pamflett som i ett slag gjorde Mary till en politisk tänkare. Fröet hade grott länge.

Mary växte upp i en familj där fadern slarvat bort en hygglig ställning genom dåliga beslut. Hon avundades den juristutbildning hennes bror fått då hon själv blev sällskapsdam åt en fin kvinna i Bath. Tre år senare återvände hon till London för att vårda sin döende mor och det följande decenniet blev en känslomässig bergochdalbana. Samtidigt som hon kämpade med egna depressioner förlorade hon både sin mor och sin bästa vän. Den skola hon drivit tillsammans med väninnan tvingades också stänga.

Betydligt mer glädjande var mötet med Richard och hans cirkel av radikala kristna som genom fromhet och förnuft ville försöka bygga en jämställd framtid. I den intellektuella miljön mötte hon både sin framtida make och en förläggare som uppmuntrade henne och gav henne arbete. Fram till pamfletten 1790 skrev Mary Wollstonecraft huvudsakligen texter om uppfostran, moral och estetik. Trots bristen på formell utbildning hade hon god kännedom om både klassiska och moderna tänkare. Hon var väl förberedd för steget in i tidens politiska debatt som var på väg att koka över av idéer om upplysning, folkstyre och revolution.

Marys främsta bidrag blev Till försvar för kvinnans rättigheter från 1792 där hon argumenterade för en ny kvinnoroll i samhället. Hennes radikala idé var att kvinnor genom god fostran och utbildning skulle formas till förnuftiga och kunniga medborgare med fulla rättigheter. Som männens jämlikar skulle de sedan kunna se förbi den ytliga fåfänga som drev dåtidens kvinnor och i stället fostra en ny och mer moralisk generation. Kort därefter gav hon sig av till Paris som stod på tröskeln till revolutionens värsta period. Upplevelsen av den och ett olyckligt förhållande med en amerikan hade förändrat hennes syn på relationen mellan förnuft och känsla då hon 1795 återvände till London med en ettårig dotter. Två självmordsförsök följde innan tillvaron blev bättre.

Vart de nya idéerna skulle ha fört hennes tänkande kommer vi aldrig att få veta. Under det följande året gifte hon sig med en gammal vän, födde sin andra dotter och avled i barnsäng.

Artikeln om Mary Wollstonecraft är ett utdrag från...

Dramatiska damer

229 kr
»Illustrationerna är fantastiska och de välskrivna texterna väcker stor lust att läsa vidare på egen hand.« Tidskriften Historiskan
»En kanonfin bok! Alla damer i boken är inte stora hjältar, men alla har en intressant berättelse … en stor kunskapskälla.« Luleå bokpassion
I Dramatiska damer skildras 75 kvinnor som alla skrivit in sig i historien. Illustratören Maria Persson bidrar med färgstarka och skickliga porträtt medan Nils Hjort fångar damernas liv i medryckande kortbiografier.

Varje uppslag i boken är en lockande berättelse om ett dramatiskt personöde – från inspärrade prinsessor till rakryggade kvinnorättskämpar, slipade bluffmakare och smarta uppfinnare. Genom fem århundraden följer vi olika kvinnor som har en sak gemensamt: de gick alla sin egen väg, på gott och ont.

Du kanske också är intresserad av...

Den besvärliga Elin Wägner

75 kr239 kr
Elin Wägner var långt före sin tid och det är först nu som tiden hunnit ifatt henne. Som en av Sveriges viktigaste författare under 1900-talet är hon framförallt ihågkommen för klassiska romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet. Men inte minst var hon civilisationskritiker.

Wägner utmanade sin samtid, och ansågs besvärlig. Hon var en hård moralist som krävde det omöjliga av sin omgivning – kampen för rösträtten, freden, kärleken och miljön skulle gå före allt annat.

Journalisten och författaren Ulrika Knutson har skrivit en engagerad och skarpsinnig bok om Elin Wägner, som tar fasta på hennes mer okända sidor. Det är ett modernt porträtt som berör högaktuella ämnen, som sexuella trakasserier och miljöförstöring. Man kan inte låta bli att undra vad Elin Wägner hade tyckt om me too-uppropet och Greta Thunbergs miljöaktivism?

Ulrika Knutson är en välkänd radioröst och journalist som tidigare har skrivit boken Kvinnor på gränsen till genombrott. Biografin om Elin Wägner är hennes efterlängtade litterära comeback.

Franska revolutionen

75 kr

Franska revolutionen inleddes med stormningen av Bastiljen den 14 juli (numera Frankrikes nationaldag) år 1789. Revolutionen hade under lång tid förebådats av upplysningen och dess filosofer, Voltaire och Rousseau med flera, samt med tankar om folkstyre och människans förnuft. Det franska folket inspirerades till uppror och krav på större jämlikhet gentemot kungamaktens och adelns provocerande lyxliv.

Med stor kunnighet och inlevelse skildrar Dick Harrison revolutionen och de konsekvenser den gav på det franska samhället, och dess omvärld.

Kata Dalström

75 kr269 kr
»En ypperlig biografi … som borde inspirera politiska aktivister i dag.« ETC
»I en efterlängtad ny biografi tecknar historikern Gunnela Björk ett konturskarpt porträtt av en färgstark individ i en kaotisk tid.« Expressen

År 1894 anslöt sig Kata Dalström till socialdemokraterna. Uppvuxen i en högborgerlig miljö sågs hennes politiska engagemang närmast som samhällsomstörtande. Det dröjde inte länge innan Kata Dalström gav sig ut som socialistisk agitator. Hon reste land och rike runt, hamnade i opposition med partiledningen men älskades ute i landet – där hon sågs som en levande legend.

Katas brinnande engagemang gjorde henne till en stridbar frontfigur för den unga arbetarrörelsen under demokratins genombrottstid. Privatlivet var lika stormigt som det politiska. Hennes äktenskap var turbulent, hon födde sju barn, blev spiritist och buddhist och hade flera kärleksaffärer.

Författaren och historikern Gunnela Björk fångar ett extraordinärt levnadsöde. Hennes biografi om Kata Dalström skildrar en färgstark kvinna som gick sin egen väg.