Artiklar

Auschwitz, nazismens största koncentrationsläger

Auschwitz, 27 januari 1945
Den sydpolska staden Ośvięcim, några mil söder om Kraków, är mera känd under sitt tyska namn Auschwitz. Här upp rättades ett koncentrationsläger i maj/juni 1940 på ett om råde där det fanns kaserner som använts av den polska armén och gamla baracker som byggts för säsongsarbetare under tiden efter första världskriget.

Auschwitz var nazismens största koncentrationsläger och blev centrum för förintelsen av europeiska judar. Enligt olika uppgifter avrättades här mellan 1,2 och 1,6 miljoner människor, varav 800 000–1 100 000 var judar.

Beslutet om förintelsen fattades i januari 1942 på en kon ferens vid sjön Wannsee utanför Berlin. Tyskland skulle bli judefritt. Historiens största massmord hade dock inletts redan tidigare.

Allt skedde i största hemlighet. Men 1942 offentliggjorde den polska exilregeringen i London uppgifter från den pol ska motståndsrörelsen om de nazistiska dödslägren. Trots detta gjorde de allierade ingenting för att förhindra dödslägrens fortsatta verksamhet.

De allierades spionplan fotograferade i maj och augusti 1944 Auschwitz från luften och tog bilder av en fabrik i stad en. På filmen fanns också bilder av förintelselägret, där rader av nyanlända fångar syns, liksom taket på gaskammaren och krematoriernas skorstenar. Men filmerna blev liggande i amerikanska militära arkiv och hittades inte förrän trettio år senare.

Fem fångar lyckades fly i juli 1944. Deras rapporter bekräftade att Auschwitz var den slutliga destinationen till vilken judar, romer, homosexuella och kommunister från hela Europa deporterades. Sionistiska grupper som vid denna tid arbetade för att upprätta en ny judisk stat i Israel krävde att de allierade skulle bomba installationer i och kring lägret, särskilt järnvägarna. Men västmakterna prioriterade industriella och militära mål.

Auschwitz befriades slutligen av den sovjetiska armén den 27 januari 1945.

I dag är Auschwitz ett museum över nazismens förbrytelser.

Texten är ett utdrag från...

Flickan som kom till Auschwitz

199 kr
OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar

En fascinerande berättelse om en stark ung kvinna som en gång för alla har beslutat sig för att överleva, trots att hon har alla odds emot sig!

Kazimiera Kurdziel, eller Katja som hon senare skulle kallas, föddes den 4 mars 1925 och växte upp i den polska byn Blisna utanför staden Brzozow. När andra världskriget bröt ut var Katja fjorton år gammal, en helt vanlig tonåring som bodde med sin familj och gick i skolan. Vid krigsslutet år 1945 var hon tjugo år men hade upplevt mer grymhet och ondska än de flesta av oss gör under en hel livstid. Tack vare sin envishet och livskraft överlevde hon och kan genom författaren Sören Sommelius berätta om sitt liv som lägerfånge.

Flickan som kom till Auschwitz handlar om hur Katja forslas mellan olika koncentrationsläger, hur hon med mod och tur lyckas undslippa döden flera gånger och hur hon till slut hamnar i Malmö med en av Folke Bernadottes vita bussar. Det en bok som inte minst vänder sig till unga vuxna läsare. Boken riktar sig förstås ändå till alla intresserade – och inte minst till de svenska skolungdomar som genom solidaritetsresor med sina lärare besöker Auschwitz eller något annat koncentrationsläger.

Du kanske också är intresserad av...

Jag vill inte ha levt förgäves

239 kr
  • För första gången någonsin har en svensk författare skrivit en bok om Anne Frank och hennes historia.

  • Författaren har haft personlig kontakt med Anne Franks närmaste barndomsvän, vilket ger skildringen en ännu mer personlig infallsvinkel.

  • Boken är i högsta grad aktuell då antisemitism och främlingsfientlighet återigen är på frammarsch.

Jag vill inte ha levt förgäves berättar om flickan Anne Franks korta, men händelserika liv. Anne Frank har kallats för Hitlers mest berömda offer och hennes dagbok är den mest lästa boken om förintelsen. Men vem var egentligen Anne Frank, hur tedde sig hennes liv före och under andra världskriget och hur har hon kommit att bli så berömd?

Denna bok berättar på ett levande och lättillgängligt sätt om Anne Franks liv, om flykten från Tyskland när Adolf Hitler tog makten, om uppväxten i Amsterdam och det ständiga hotet från nazisterna, om hur Förintelsen tog form, om tillvaron i det trånga, instängda gömstället och om Annes sista lidande och död i koncentrationslägren, men också om hennes fars kamp för att publicera dagboken och ge sin dotter en röst i världen.

För första gången någonsin har en svensk författare skrivit en bok om Anne Frank och hennes historia. Författaren har haft personlig kontakt med Anne Franks närmaste barndomsvän, vilket ger berättelsen en helt unik, personlig vinkel.

Fascism: En varning

75 kr199 kr

»Välskriven bok med många viktiga poänger. Orosmoln saknas dessvärre inte runt om i världen, inklusive västvärlden. Man ska aldrig luta sig tillbaka.« Upsala Nya Tidning

Fascismens arv i vår samtid. 

1900-talet präglades av drabbningar mellan demokrati och fascism. Det var en kamp om den mänskliga frihetens överlevnad – en kamp som ledde till miljontals oskyldiga människors död. Med tanke på dessa fruktansvärda upplevelser är det lätt att tro att vi idag skulle förkasta ideologiska arvtagare till Hitler och Mussolini.

I boken Fascism: En varning använder Madeleine Albright sina egna barndomsupplevelser från ett krigshärjat Europa och sin erfarenhet som framstående diplomat till att tydligt visa att vi inte lärt av historien. Fascismen har inte bara levt vidare, den är i dag ett större hot mot internationell fred och rättvisa än vid något annat tillfälle sedan andra världskrigets slut.

Fascism: En varning är en angelägen kampskrift för vår tid, skriven av USA:s första kvinnliga och mycket populära utrikesminister. Boken inleds med ett specialskrivet förord till de svenska läsarna.

I skuggan av Auschwitz

219 kr
OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar

»En lika förfärlig som nödvändig kartläggning av fasans tid … Artur Szulcs bok är fylld av svar, av fakta, siffror, tidsangivelser, namn. Hans kartläggning av operation Reinhard, som var samlingsnamnet för denna fas i förintelsens historia och där Belzec, Sobibór och Treblinka var centrum, är imponerande.« Göteborgs-Posten

Unik och drabbande skildring av nazismens förintelseläger

Under Förintelsen mördade nazisterna över sex miljoner judar. Symbolen för detta groteska brott är Auschwitz-Birkenau, trots att merparten av judarna – och alla andra på nazisternas dödslistor – mördades på andra platser.

I skuggan av Auschwitz är den skakande historien om fyra förintelseläger och två koncentrationsläger som tillsammans krävde över två miljoner människoliv under åren 1939 till 1945. Med hjälp av unika vittnesmål och ögonvittnesskildringar gestaltar författaren och historikern Artur Szulc den nazistiska dödsmaskinen i all sin brutalitet.