OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
En fascinerande berättelse om en stark ung kvinna som en gång för alla har beslutat sig för att överleva, trots att hon har alla odds emot sig!
Kazimiera Kurdziel, eller Katja som hon senare skulle kallas, föddes den 4 mars 1925 och växte upp i den polska byn Blisna utanför staden Brzozow. När andra världskriget bröt ut var Katja fjorton år gammal, en helt vanlig tonåring som bodde med sin familj och gick i skolan. Vid krigsslutet år 1945 var hon tjugo år men hade upplevt mer grymhet och ondska än de flesta av oss gör under en hel livstid. Tack vare sin envishet och livskraft överlevde hon och kan genom författaren Sören Sommelius berätta om sitt liv som lägerfånge.
Flickan som kom till Auschwitz handlar om hur Katja forslas mellan olika koncentrationsläger, hur hon med mod och tur lyckas undslippa döden flera gånger och hur hon till slut hamnar i Malmö med en av Folke Bernadottes vita bussar.
I början av år 1940 gick en polsk kvinna från hus till hus i Katjas hemby och gjorde listor på lämpliga flickor som kunde användas som arbetskraft och skickas till Österrike. Katja var en av dem. Hennes berättelse börjar när hon trotsar Hitlertyskland genom att fly från slavarbetet hos en bonde i det naziockuperade Österrike. Men i kaoset som råder på tågstationen hoppar hon på fel tåg, ett som inte tar henne hem utan till det fruktade dödslägret Auschwitz, och hon tvingas byta ut ett helvete mot ett annat. Under de kommande åren fraktas hon som ett djur runt i det krigsdrabbade Europa och varje gång hon tror att kriget ska ta slut hamnar hon i ett nytt fångläger. I dödslägrena Auschwitz, Natzweiler-Struthof och Ravensbrück samsas hon med polacker, judar, romer och andra om minimala matportioner, trånga sovplatser och tunga arbeten. Hennes reflektioner och upplevelser skapar en stark berättelse om hur det är att vara hjälplös och utan hopp, men framför allt är det en berättelse om en stark ung kvinna som en gång för alla har beslutat sig för att överleva, trots att hon har alla odds emot sig.
En dag ringde Katja upp Sören Sommelius på Helsingborgs Dagblad. De hade aldrig träffats men Katja undrade om han ville hjälpa henne med att skriva ner historien om hennes liv som lägerfånge. Katja och Sören träffades sedan regelbundet under ett par år. Under varje möte bearbetade hon sina fruktansvärda upplevelser: misshandel, omänskligt lidande, svält, medicinska experiment och nära-döden-upplevelser. Det var första gången Katja lät någon ta del av alla av hennes minnen, hon hade inte vågat eller orkat berätta om dem tidigare.
Sören Sommelius är kulturskribent på Helsingborg Dagblad där han tidigare har varit kulturchef. Han är författare till flera böcker om konflikter och krig på Balkan och har då särskilt intresserat sig för mediernas och propagandans roll. Dessutom har han skrivit böcker om Indien och Öresund.