En man med två huvuden

Om Falstaff, fakir och Axel Wallengren

Carlhåkan Larsén

Den första biografin om en pionjär inom svensk humor!

»Carlhåkan Larséns spränglärda och välskrivna biografi … en utmärkt bok.« Aftonbladet

»En kunskapsrik och välskriven introduktion till Wallengrens hela författarskap.« Sydsvenskan

»En uttömmande bok om allt man behöver veta om Fakiren.« Östra Småland

1880- och 1890-talen brukar karakteriseras som brytningstider i det svenska samhället och kulturlivet. En ny tidsanda gör sig gällande.

”Det moderna genombrottet” fick många målsmän, däribland Axel Wallengren. Som student deltog han i tidens radikala debatter och odlade studentikosa vanor vid det skånska universitetet. Han övade samtidigt med allvar sin penna och publicerade en diktbok, en kort roman och en novellsamling under eget namn. Hans ”seriösa” texter är en viktig tidsspegel, men det blev humoristen Wallengren, det vill säga pseudonymen Falstaff, fakir, som satte störst avtryck med sina halsbrytande böcker: Envar sin egen professor, Envar sin egen gentleman och Lyckans lexikon. När han dog vid bara 31 års ålder 1896 hade han redan eftertryckligt skrivit in sig i den svenska humorns historia.

Men vem var egentligen författaren, humoristen och cynikern Falstaff, fakir? Och vem var journalisten Axel Wallengren som gömde sig bakom Fakirens förklädnad?

Om det får man besked i boken En man med två huvuden av Carlhåkan Larsén. Med kunskap och engagemang har han skrivit den första biografin kring denne pionjär inom svensk humor. Carlhåkan Larsén är teater- och musikerkritiker i Sydsvenska Dagbladet och tidskriften OPUS. Han är därtill tidigare ordförande i Fakirensällskapet.

»En intressant och läsvärd bok.« Bibliotekstjänst

Om författaren

Carlhåkan Larsén

Carlhåkan Larsén, född 1938, avlade studentexamen i Växjö 1956 och har studerat humanistiska ämnen vid Lunds universitet. Sedan 1971 medarbetare i Sydsvenska Dagbladet som musik- och teaterrecensent och fortfarande verksam som skribent i musikaliska och kulturhistoriska ämnen där och i tidskriften OPUS. Larsén har utgivit en jubileumsskrift om Nordiska ungdomsorkestern (2001), biografier över Sten Broman  Läs mer »

En man med två huvuden Läs ett smakprov
TitelEn man med två huvuden: Om Falstaff, fakir och Axel Wallengren
FörfattareCarlhåkan Larsén
Ämne, , , ,
ISBN9789175453217
Sidantal205
Utgiven2015
IllustreradRikt illustrerad med svartvita fotografier
Pris189 kr