Några städer imponerar genom sin ålder. Andra vinner ryktbarhet genom sin politiska, religiösa eller kulturella betydelse. Och så finns Rom, en plats som rymmer alla dessa kvalitéer samtidigt. I Rom: En stads historia tar Eskil Fagerström med läsaren på en svindlande färd genom stadens tretusenåriga historia.
Med ursprung i en enkel herdeby vid Tibern blev Rom hjärtat i antikens mäktigaste imperium, romarriket. Under seklen som följde blev Rom kyrkans, konstens, arkeologins, fascismens och slutligen det moderna Italiens huvudstad.
I Rom verkade Julius Caesar, kejsar Augustus, Heliga Birgitta, Rafael, Michelangelo, Caravaggio och drottning Kristina. Här slogs Giuseppe Garibaldi för ett enat Italien, härifrån styrde Benito Mussolini sitt fascistiska rike med järnhand och här föddes den italienska filmen. Ingen plats har haft sådan betydelse för Europas kulturella och politiska utveckling.
Fagerström ger oss även en kunnig analys av dagens Rom – som tyvärr präglas av korruption, segregation, miljöproblem och en i det närmaste obefintlig ekonomisk tillväxt. Som läsare får man, för första gången på svenska, en unik inblick i det moderna och samtida Roms utmaningar.
Om den eviga stadens enorma betydelse
Staden Rom var en gång antikens största metropol, platsen där gladiatorer stred på liv och död och där den kristna kyrkan tog form. I det medeltida Rom kröntes Karl den store till kejsare, och i staden återfinns många av de stora renässans- och barockkonstnärernas mest betydande verk. Under 1700-talet var Rom slutmålet för kungligheternas och adelns bildningsresor. Staden blev snabbt en magnet för Europas författare och konstnärer. Av bara farten föddes här mycket av den moderna arkeologin, konst- och historievetenskapen. I drygt två decennier var Rom också symboliskt och politiskt centrum för fascismen, 1900-talets första totalitära regim. Några år senare upplevde staden den kulturella blomstring som gav oss Fellinis filmer och Pier Paolo Pasolinis poesi.
I Rom: En stads historia berättar författaren också om Roms mörka stunder: den visigotiske kungen Alariks plundring av Rom, stadens skövling 1527 som reducerade befolkningen till under 10 000 personer, den förödande översvämningen 1870 och livet i efterkrigskrigens miserabla kåkstäder.
Till skillnad från vad som är fallet i många Romskildringar ges i Rom – en stads historia rejält utrymme åt den moderna och samtida staden. För första gången på svenska beskrivs även den i grunden tragiska urbana utveckling som Rom genomgått under de senaste 50 åren och de utmaningar i form av miljöproblem, massturism och segregation som staden nu måste försöka hantera.
Det saknas inte böcker om romarriket, om påvarna, om renässansens konstnärer eller för den delen om andra världskriget. Tvärtom. Och de berör i allmänhet Rom, men ofta mer i förbifarten, som en kuliss till världshistorien och storpolitiken. I Rom – en stads historia står däremot platsen och dess invånare i centrum. Boken berättar om de tidiga kristna församlingarnas starka kvinnliga ledare, om medeltidens förslagna reliktjuvar, konstnärslivet under barockens glansdagar och om motståndsrörelsen under andra världskriget.
Ett modernt och översiktligt standardverk om Roms historia.
Boken, som följer ett kronologiskt upplägg, är indelad i fem olika delar, där den första delen handlar om Rom under antiken och den avslutande delen handlar om det moderna Rom som skapats under de sista dryga hundra årens historia.
Varje respektive del innehåller fem kapitel, och i dem får läsaren följa med genom stadens komplexa och skiftande historia. Även om skildringen i huvudsak är kronologisk förekommer det också åt mer tematiska djupdykningar kring ämnen som romarrikets människosyn, kristendomens genombrott och den romerska humanismen under 1500-talet. Boken är skriven i en tillgänglig, journalistisk stil och det överskådliga formatet gör den till en idealisk introduktion till en av Europas viktigaste städer.