En initierad helhetsbild av Paris mångfacetterade historia
En mängd böcker har skrivits om Paris men få för en svensk läsekrets. Där de flesta böcker handlar om specifika epoker eller händelser i stadens historia ger Anna Thulins Paris: En stads historia en känsla av helhet, med stort fokus på modern tid.
Boken följer ett kronologiskt upplägg i sexton kapitel, som även ger tips på sextio historiska platser att besöka i Paris. Varje kapitel utgår från en epok, men har också ett visst tema. Det första kapitlet, Flodens stad, handlar till exempel om hur Paris växte fram som en flodby vid Seine, men också om romarnas byggande av akvedukter och badhus. Kapitlet Frihetens stad handlar i sin tur om frihetsandan som rådde vid andra världskrigets slut – befrielsen från nazisterna, Algeriets frihetskamp och studentrörelsen 1968.
Paris: En stads historia är skriven i journalistisk stil och det överskådliga formatet gör den till en idealisk introduktion och guide till en av Europas viktigaste städer. Boken kan med fördel tas med på resan eftersom den även rymmer över sextio tips på historiska platser att besöka. Här guidas du bland annat till en dold romersk amfiteater, ett nöjesfält från förra sekelskiftet, vinhallar som gjorts om till en matmarknad och dödsriket under Paris gator och torg.
En idealisk introduktion till en av Europas viktigaste städer
Anna Thulin är journalist och bodde första gången i Paris 2004. Sedan dess har hon återvänt flera gånger, bland annat för att skriva om satirtidskriften Charlie Hebdo och om terrordåden i november 2015.
Hon har tidigare varit reporter, nyhetschef och näringslivsredaktör på Sydsvenskan. I Paris besöker hon gärna den hemliga romerska amfiteatern och de underjordiska katakomberna. Eller tar ett glas sött te i den stora moskén, där judar fick hjälp att fly nazisternas ockupation under andra världskriget.