Artiklar

Watergate-avlyssningar tvingar president Nixon att avgå

Watergate-hotellet i Washington D.C., där inbrottet ägde rum

Watergate-affären var en politisk skandal i USA på 1970-talet som ledde till att president Nixon avgick. Men vad var det egentligen som hade hänt?

Natten den 17 juni 1972 arresterades flera inbrottstjuvar på demokraternas partiorganisations (Democratic National Committee, DNC) huvudkontor i Washington D.C.. Byggnadskomplexet där kontoret ligger heter Watergate, ett hotell i centrala Washington D.C..

Frank Willis arbetade som städare i Watergate. Det var han som under natten den den 17 juni upptäckte att något skumt var på gång. Han ringde polisen, som när de kom tog flera inbrottstjuvar på bar gärning. Männen var klädda i fina kostymer och bar på avancerad avlyssningsteknik. Det visar sig senare att det inte var deras första inbrott på kontoret.

De som anhålls var delaktiga i den republikanske president Nixons valkampanj som skulle göra honom omvald. 1972 är det politiska klimatet i USA hätskt, och Vietnamkriget pågår för fullt. Den amerikanska opinionen var delad i stödet för kriget.

De personer som anhölls för inbrottet i juni, var på plats för att finjustera en tidigare installerad avlyssningsteknik. Redan under maj månad hade de brutit sig in på demokraternas huvudkontor för att installera avlyssning, men även för att stjäla kopior och viktiga dokument.

Det visade sig att de bar på direktnummer till personal i Vita huset, men när president Nixon i augusti på heder och samvete lovade det amerikanska folket att han inte hade något att göra med inbrottet, verkade USA tro honom. Richard Nixon blev nämligen omvald till president i november samma år.

Men när det senare visade sig att Nixon ljugit om Watergate-affären, tvingas han avgå i förtid.

Nixon börjar att utredas för sin inblandning i Watergate-avlyssningarna
Watergate-skandalen tvingade president Nixon att avgå i förtid.

Watergate-skandalen tvingade president Nixon att avgå i förtid. På bilden ovan lämnar han Vita huset i Army One.

Men alla var inte lika säkra på att presidenten var så oskyldig som han sa. Bland annat började två journalister från tidningen Washington Post, Bob Woodward och Carl Bernstein, att undersöka fallet. De fick bland annat information från en uppgiftslämnare i Vita huset som kallade sig “Deep Throat”.

Utöver journalisterna arbetade även domaren John J. Sirica och medlemmar i en utredningskommitté i senaten med inbrottet och Nixons inblandning. De fick information om att Nixon i hemlighet spelade in alla konversationer som pågick i det Ovala rummet (presidentens kontor). Om utredningskommittéen kunde få händerna på dessa band, skulle de ha tydliga bevis på Nixons skuld.

Men det var först i augusti 1974 som de sista banden med inspelat material överlämnades från Nixon. Efter detta avgick Nixon den åttonde augusti och lämnade Vita huset dagen efter.

När hela historien klarats upp, visade det sig att Nixon till exempel arrangerat att ge inbrottstjuvarna hundratals dollars för att de skulle hålla tyst. Därutöver, vilket var än värre, missbrukade Nixon sin presidentmakt för att avsiktlig hindra rättvisan. Tillsammans med några medhjälpare satte han planer i verket för att hindra FBI:s utredning av inbrottet.

Richard Nixon är hitills den enda amerikanska president som tvingats avgå i förtid

Läs mer om USA:s historia!

Du kanske är intresserad av...

Med lögnen som vapen

216 kr
  • USA:s moderna historia, nutida amerikansk politik och samhällsdebatt
  • Den ideala guiden inför valrörelsen och USA-valet 2020
Världen skakades om när Donald Trump valdes till USA:s president 2016. Ytterst få experter förutsåg att en man utan politisk erfarenhet och med ett dubiöst rykte som fastighetsmagnat skulle nå landets högsta post efter en valkampanj präglad av lögner, smutskastning och bisarra utspel.

I Med lögnen som vapen beskriver Erik Åsard Donald Trump och de människor, miljöer och sakfrågor som bidrog till att han valdes till president. Här berättas om Trumps bakgrund och hans karaktärsegenskaper, hans narcissism, lögner och halvsanningar, hans förkärlek för konspirationsteorier och ständiga behov av smicker och servila ja-sägare.

Vidare granskas Trumps kärnväljare, som kommer från några av USA:s mest nergångna områden, och det republikanska partiets omvandling, vars ledning hjälpte honom till makten och som tack fick se det grundligt omstöpas av en ledare med klara auktoritära drag. Här finns även en inträngande diskussion av vilka konsekvenserna kan bli för ett samhälle där makthavarna ljuger, medvetet eller slentrianmässigt, om såväl triviala som viktiga frågor och samhällsproblem.

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier, utkommer i höst med ännu en rykande aktuell bok om världens supermakt nummer ett.

Hotet mot demokratin

71 kr254 kr

Ett spöke från det förflutna hemsöker stora delar av världen – högerpopulismen.

Alltsedan början av 2000-talet har populistiska partier gått starkt framåt inte bara i Europa utan även i övriga världen. Framgångarna har i många fall ritat om ländernas politiska landskap och skapat nya ledarfigurer som Viktor Orbán i Ungern, Rodrigo Duterte i Filippinerna och Donald Trump i USA.

Martin Gelins och Erik Åsards högaktuella bok Hotet mot demokratin är en skarpsynt skildring av högerpopulismens återkomst. Hur påverkas den liberala demokratin i Europa och USA? Är högerpopulismen ett reellt hot mot demokratin? Och hur klokt är det av vänstern att tävla med högern i grenen populism?

Martin Gelin, DN:s korrespondent i New York, och Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier, ger oss en djupare förståelse för ett samtida fenomen som i hög grad har satt agendan för det politiska samtalet.

»Martin Gelins och Erik Åsards fallstudier av Polen, Ungern och USA övertygar. Inte för att de avslöjar något som tidigare varit okänt, utan för att de identifierat och kondenserat vissa oroande tendenser. Deras bok är i första hand en klar, tydlig och övertygande genomgång av det hot som ligger i högerpopulismens dna.« Göteborgs-Posten

Dagens Nyheter har publicerat ett utdrag ur Hotet mot demokratin, apropå de politiska valen i Ungern och Polen. Läs utdraget här.

Martin Gelin och Erik Åsard har medverkat i podcasten Amerikaanalys för att berätta om Hotet mot demokratin, lyssna på inslaget på denna länk. 

Brotten som skakade världen

71 kr216 kr
»Det är spännande läsning som blottlägger mörka sidor i det mänskliga psyket.« Hemmets vän
När verkligheten överträffar dikten.

Det finns brott som är så spektakulära att de får internationellt genomslag. I tidningar och tv dyker med jämna mellanrum klassiska förbrytelser upp. Det kan vara vågade mot lag och ordning, eller så brutala att de berör människor var än de bor. Sådana kontraster finns naturligtvis mellan det stora tågrånet och händelserna på Utøya, mellan stölden av en ångestfylld norsk tavla eller en religiös sekts massjälvmord i den sydamerikanska djungeln.

I Brotten som skakade världen djupdyker Martin Borg i tjugo spektakulära och häpnadsväckande brott från tre olika världsdelar. Det handlar om kidnappningar, konststölder, mord, rån, rymningar, vetenskapsbluffar och terroristbrott. Samtliga blev på sin tid uppmärksammade och omskrivna.

101 historiska händelser

71 kr

»Intressant, roligt och upplysande i en skön mix av det välkända och det mindre kända, storpolitik och vardagshändelser. Storslaget!« Mattias Göransson, chefredaktör, magasinet Filter

En ny spännande del i succéserien ”101 historiska …”!

Hur gick det egentligen till när Djingis Khan föll av sin häst och dog, när Marie Antoinette förberedde sig inför sin avrättning, eller då den första månlandningen bara var sekunder från att sluta i katastrof?

Boken 101 historiska händelser är en del i Historiska Medias populära 101-serie. Precis som de tidigare böckerna är den full med överraskande och
tankeväckande texter om enskilda händelser. Samtidigt fungerar boken som en underhållande och lärorik världshistoria i miniatyr.

101 historiska händelser är helt enkelt den utmärkta presentboken till gammal som ung, besserwisser som gröngöling!

Författaren Magnus Västerbro är historiejournalist med en bakgrund på Dagens Nyheter och reportagemagasinet Filter. De övriga böckerna i Historiska Medias 101-serie har tillsammans sålt i över 80 000 ex.