Artiklar

Pearl Harbor-attacken tvingar USA till handling

Dagen efter Pearl Harbor-attacken talar Franklin D. Roosevelt till kongressen.
Söndagen den 7 december åt Franklin Roosevelt en arbetslunch i Vita huset med sin rådgivare Harry Hopkins när de avbröts av ett telefonsamtal från marindepartementet. Japan hade just gått till attack mot Pearl Harbor.

Under eftermiddagen fick Roosevelt steg för steg kännedom om det hemska som hänt. När mer information blev tillgänglig skulle det visa sig att större delen av USA:s Stillahavsflotta slagits ut. Befäl och soldater på flottbasen hade varit helt oförberedda när japanska flyg- och flottenheter tidigt på söndagsmorgonen, lokal tid, hade gått till anfall med bomber och torpeder. Amiral Husband Kimmel, befälhavare över flottstyrkorna vid Pearl Harbor, hade när han vaknat på morgonen sett fram emot en dag på golfbanan tillsammans med generalmajor Walter Short, som hade ansvar för försvaret av de militära installationer som fanns på Hawaiis öar. När den massiva attacken var över hade den krävt fler än 2 400 amerikanska dödsoffer.

Roosevelt började direkt arbeta på ett tal och under kvällen höll han först möte med alla sina ministrar och sedan med ledarna för båda partierna i kongressen. Han ville försäkra sig om deras stöd. Måndag, klockan 12:30, inledde han sitt tal inför kongressen:

”Igår, den 7 december 1941, en mörk dag som ska leva i vanära, attackerades USA plötsligt och avsiktligt av det japanska imperiets flyg- och flottenheter.”

Attacken var, konstaterade han, en del av en större aggressionsplan. USA:s säkerhet var i fara, dess eget territorium hotat.

När Roosevelt sedan bad kongressen att utfärda en krigsförklaring mot Japan behövde han inte vänta länge på ett svar. Det hade inte ens gått en halvtimme sedan han avslutat talet när representanthuset röstade för krigsförklaringen. Senaten följde efter tio minuter senare.

För Roosevelt var det av avgörande betydelse att USA inte bara gick i krig mot Japan utan även mot Tyskland och Italien. Tisdag kväll, den 9 december, satte han sig åter bakom mikrofonen för ett radiotal till nationen.

Attacken mot Pearl Harbor var, förklarade han, en del av ett mönster av aggressiva erövringar som gjorts av axelmakterna – Japan i Manchuriet, Italien i Etiopien och Nazityskland i en rad europeiska länder. Pearl Harbor kunde inte ses som en isolerad attack utan var en del av en plan för världsherravälde, och den hade Adolf Hitler som huvudarkitekt.

Attacken ingick i en sammansvärjning där Tyskland gjort klart att Japan måste anfalla USA för att få vara med och dela på vinsterna efter att axelmakterna segrat i kriget. Hitler hade lovat att Japan, om landet gjorde som han sagt, skulle ges kontroll över Stillahavsområdet. Roosevelt gjorde nu klart att även om det var en militär konflikt som för USA:s del inletts i Stilla havet så var det inte där den skulle sluta: ”Det kommer inte bara att bli ett långt krig, det kommer också att bli ett krävande krig.” Det var hans övertygelse att den nödvändiga kampen mot fascismen bara kunde vinnas med militära segrar i såväl Stilla havet som i Europa.

Roosevelt fick som han ville. Torsdagen den 11 december kom svaret från Berlin när Adolf Hitler inför det tyska parlamentet, Reichstag, förklarade krig mot USA. Ett par timmar senare kom samma besked från Benito Mussolini i Rom. I Washington gav kongressen senare samma dag Roosevelt mandatet att leda USA i krig mot Tyskland, Italien och Japan.

Texten är ett utdrag från...

Franklin D. Roosevelt

229 kr
  • Den första moderna biografin på svenska om USA:s kanske bästa president genom tiderna.
  • Författaren Lennart Pehrson är en etablerad kännare av USA och amerikansk politik
  • Viktig läsning inför presidentvalet i USA

Miljontals amerikaner var arbetslösa, det var en kamp att hitta mat för dagen och banksystemet stod inför ett sammanbrott. USA var i sin värsta kris sedan inbördeskriget när Franklin D. Roosevelt efter segervalet 1932 tog över Vita huset som USA:s trettioandra president.

För att motverka den djupa depressionen drog Roosevelt snabbt igång sin New Deal, det mest omfattande ekonomiska och sociala reformprogram som någonsin genomförts i USA.

Lennart Pehrson porträtterar en av USA:s största presidenter genom tiderna. Roosevelts ledarskap var också centralt i de allierades kamp för seger i andra världskriget och han lade grunden för en ny internationell ordning med USA som global supermakt. Han valdes till president hela fyra gånger.

Lennart Pehrson, länge verksam som journalist i USA, har tidigare bland annat skrivit USA:s historia (2015).

Du kanske också är intresserad av...

USA:s historia

169 kr

Ett modernt standardverk om USA:s historia!

Världens supermakt. Politiskt, militärt, ekonomiskt och kulturellt.

Journalisten och utrikeskorrespondenten Lennart Pehrson har under lång tid rapporterat från denna supermakt. Nu kommer hans standardverk om landets historia i en uppdaterad utgåva. I boken får vi följa den dramatiska och betydelsefulla utvecklingen, från USA:s självständighet fram till idag.

Japans historia

249 kr
OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 10 arbetsdagar
»Fascinerande läsning.» Allt om Resor

Det hypermoderna Japan är fullt av historia. Bland skyskraporna döljer sig gamla tempel och anrika trädgårdar. Traditioner och ritualer är en viktig del av vardagen.

Japans historia ger en djupare förståelse för detta fascinerande land, dess kultur och samhällsliv. Skildringen börjar med det forntida stamförbundet. Vi följer sedan utvecklingen från krigarsamhälle till den nya tiden, då landet expanderade till en stormakt. Författarna beskriver även Japans ställning i andra världskriget och uppbyggnaden efter krigsslutet, som gjort att Japan idag efter USA och Kina är världens största ekonomi.

Andra världskriget, del 2

75 kr

Från december 1942 till Japans kapitulation.

»Den mest heltäckande och objektiva skildring av kriget som jag fått nöjet att läsa. Sällan har någon lyckats ta ett sådant helhetsgrepp om något så komplext och lyckats så väl som Antony Beevor.« BBC Historia

Det här är Antony Beevors efterlängtade mästerverk, som tar ett helhetsgrepp om den största konflikten genom tiderna. Precis som i de tidigare böckerna beskriver han briljant och initierat de militära förloppen samtidigt som han med stor detaljrikedom synliggör enskilda människoöden. Med Andra världskriget befäster Antony Beevor sin position som vår tids ledande militärhistoriska författare.

Andra världskriget bröt ut i de manchuriska gränstrakterna i augusti 1939 och slutade där exakt sex år senare, i och med den sovjetiska invasionen av norra Kina. Kriget i Europa framträdde helt skilt från det i Stillahavsområdet och i Kina, men dessa händelser på helt motsatta håll i världen kom ändå att påverka varandra djupt. Denna globala katastrof – den största genom tiderna – har mer än någon annan konflikt kommit att påverka efterföljande generationer. Trots den aldrig sinande strömmen av böcker och filmer om andra världskriget är våra kunskaper om detta fortfarande fragmentariska och ofta vilseledande.

Antony Beevor knyter i sin bok ihop krigets alla aspekter på ett helt nytt sätt, och han gör det med samma spänstiga berättarkonst som gjorde de tidigare böckerna Stalingrad, Berlin och D-dagen till internationella bästsäljare. Med utgångspunkt i de allra senaste vetenskapliga forskningsrönen målar Beevor på sin glasklara och förstående prosa upp hela bilden: en fängslande skildring som sträcker sig från Nordatlanten till Stilla havet, från Eurasiens snötäckta stäpper och Nordafrikas öknar till Sydostasiens djungler, från de mordiska tyska SS-förbanden och tragiska sovjetiska straffbataljonerna på östfronten till andra kinesisk-japanska kriget grymma fasor.