Artiklar, Boktips, Författare, Förlaget

Oväntat möte på instagram ledde till bildrik bok om kvinnohistoria

Varje dag tecknar hon ett nytt porträtt. Sedan 1 januari 2016 har illustratören Maria Persson skapat färgstarka porträtt av historiska kvinnor. Hennes populära instagramkonto @dagensdam mötte en likasinnad i historieskribenten Nils Hjorts instagramkonto @idagihistorien. Mötet ledde till en oväntad och omedelbar vänskap – och boken Dramatiska damer. 

– Våra vägar korsades första gången över ett självporträtt av Erik XIV. Vi upptäckte ganska snart att våra historieprojekt liknade varandra och inom kort föddes idén till boken, berättar Maria Persson och Nils Hjort fyller i: 

– Arbetet med boken har varit otroligt lustfyllt. Våra dramatiska damer är en brokig kavalkad av kvinnor, som alla gick sin egen väg. På gott och ont. 

Den rikt illustrerade boken kopplar samman porträtt och kortbiografi, uppslag för uppslag. 75 historiska kvinnorna bildar på så vis gemensamt en femhundraårig kvinnohistoria. 

– Jag och flera av mina kollegor följde @dagensdam och vi var djupt imponerade av alla vackra och intressanta kvinnoporträtt, berättar Historiska Medias förläggare Lena Amurén och fortsätter: 

– Tack vare Maria Perssons och Nils Hjorts goda och kreativa samarbete kan vi nu glädjas åt att ge ut boken Dramatiska damer.

Läs mer om Dramatiska damer här! Köp boken för endast 229:-

Dramatiska Damer

Nils Hjort är historiestudenten som bytte bransch men inte kunde sluta skriva och nu har återvänt till rötterna. Frilansar som skribent i Jönköping och driver instagramkontot @idagihistorien

Maria Persson är illustratören som, efter studier vid Konstfack, återvände till Västerbotten för att arbeta som grafisk formgivare. Suget efter att börja teckna igen ledde till ett projekt med historiska kvinnoporträtt varje dag samt instagramkontot @dagensdam