Författare

Hallå där, Hanna Blixt! Aktuell med Galleriet vid vattnet

Hanna Blixt - Galleriet vid vattnet
Du är författare på heltid och har nått stora framgångar, på både barn- och vuxensidan och även utomlands. Kan du berätta lite om dig själv?

– Sedan jag var barn har jag drömt om att bli författare, så allt som händer nu är verkligen en dröm som går i uppfyllelse – jag är så glad och tacksam att mina böcker hittat fram till så många läsare. Jag bor tillsammans med min familj i Insjön i Dalarna, så att skriva böckerna som ingår i Leksands-sviten och som utspelar sig i min hemmiljö föll sig naturligt. På fritiden går jag gärna långa promenader i naturen, jag älskar när våren bryter igenom efter vintern och min hemliga last är popcorn.

Galleriet vid vattnet är ”den svåra andra boken” eftersom Glasveranda med sjöutsikt blev en sådan succé. Hur har det varit att skriva den, och hur känns det nu när den är ute?

– Det kanske var skönt att jag skrev den i stort sett färdigt innan min första bok släpptes, på det sättet slapp jag skrivkrampen. Jag skrev på medan jag hade flow. Varje bok är ett maratonlopp, så att nu få dela den med mina läsare är en fantastisk känsla!

Det var många som läste och älskade Glasveranda med sjöutsikt. Vad kan läsarna förvänta sig av Galleriet vid vattnet?

– Precis som Glasveranda med sjöutsikt skriver jag varmt om min hembygd, men allt i boken är inte rosenrött. Den äldre berättelsen innehåller en del svärta, som vägs upp av den nutida lite mer lättsamma tråden, men även här finns det en del vardagsbekymmer som jag tror att många kan känna igen sig i. Jag hoppas att boken ska få erbjuda en stunds avkoppling, underhållning, igenkänning och att den får ge en god eftersmak.

Nora i boken köper gamla prylar som hon renoverar och säljer. Berätta om ditt eget intresse för vintage och återbruk!

– Under några år arbetade jag på Erikshjälpens huvudkontor (som ju har 60 second hand-butiker) och fick då på nära håll följa hur återvunna saker kunde komma till glädje för många i flera led. I vårt hem finns både nya och renoverade möbler. Man kommer långt med lite färg och precis som Nora i boken har jag gjort flera färgglada decoupage, inte minst på kakburkar. När jag är i en second hand-affär ser jag sällan saker som de är, utan hur de skulle kunna bli.

Ett kärleksbrev från 60-talet spelar en central roll i boken. Det är väldigt romantiskt och fint skrivet, har du själv skickat många kärleksbrev?

– Haha, ja, jag har väl det. Som sextonåring bodde jag under ett år i USA och skrev 239 brev hem till mina kompisar, ett och annat av dem var också kärleksbrev!

Berättelsen utspelar sig i ett somrigt Dalarna. För mig som aldrig varit där, kan du tipsa om de mysigaste och vackraste resmålen?

– Hela Siljansbygden är vacker! Men Tällberg med sin vidsträckta utsikt över Siljan är ett måste – att sitta där och äta en god våffla på Kafé Dalmål under päronträden. Besöka Hildasholm med sin prisbelönta trädgård eller ta en promenad längs Solvändan – ligger längs Dalälven och Siljan i Leksand och avsluta rundan vid Kulturhuset med en Rättviksglass. Det är några av mina favoriter!

Galleriet vid vattnet

199 kr
  • Härlig feelgood-serie som utspelar sig i Leksand
  • Den efterlängtade uppföljaren till succén Glasveranda med sjöutsikt
  • En varm, mysig, underhållande och berörande bok som man bär med sig länge
  • Rättigheterna till Glasveranda med sjöutsikt är sålda till sex länder

I Tällberg har Nora och Viktor bestämt sig för att öppna ett galleri med återvunna saker. Nora är fast besluten att slå upp dörrarna till midsommar. Men tiden är knapp och det visar sig att inget går lika smidigt som hon hoppats på. När Nora ropar in en tavla på auktion och hittar ett kärleksbrev väcks hennes nyfikenhet. Vem är dalkullan på tavlan? Vem är brevet skrivet till? Och vem är avsändaren?

Samtidigt följer vi Nils på 1960-talet, en ung man som  tillsammans med sin dysfunktionella familj flyttat till Insjön. Nils är romantiskt lagd och blir förälskad i en kulla i folkdräkt som han ser på ett vykort. Han inser att det är hon eller  ingen han vill dela livet med.

Galleriet vid vattnet är en varm roman om kärlek, drömmar  och livsmål. Handlingen är förlagd till Dalarna, en miljö med mysiga röda timmerstugor, blomsterfyllda ängar och en glittrande Siljan. Hanna Blixts första bok i Leksands-sviten, Glasveranda med sjöutsikt, har rosat marknaden och  rättigheterna är sålda till flera länder.