OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
Berättelsen om Roms dramatiska kejsartid!
Sedan Roms förste kejsare Augustus tagit makten år 30 f Kr skulle fred råda i det romerska imperiet. Idén om Pax Romana, den romerska freden, kopplades till kejsartanken. Om en enda kejsare styr hela världen är väl freden given?
Historikern och författaren Eva Queckfeldt skildrar insiktsfullt och engagerat Roms kejsartid, från dess inledning vid vår tideräknings början, fram till början av 300-talet. Det är en dramatisk historia full av kultur, krigiska företag och maktgalna härskare.
Eva Queckfeldts bok Romerska kejsardömet är en levande berättelse om det imperium som lämnade oss ett så mäktigt arv.
En lättläst, välskriven översikt över den romerska kejsartiden
Det europeiska arvet från antiken knyts ofta till Grekland. Arvet från Rom är också det viktigt – men annorlunda. Boken skildrar Roms kejsartid, också perioden efter år 200, en tid som ofta försvinner i historieskrivningen.
Genom handfast och grym erövring hade Rom fram till år 30 f Kr erövrat inte bara Medelhavsområdet utan också stora delar av dagens Västeuropa. För kejsartiden gällde det därefter att behålla detta, inte att erövra mera.
Från slutet av 100-talet tvingades Rom att försvara sitt imperium mot anfallande folk och stammar. Det romerska riket militariserades allt mer. 200-talets Rom präglades av maktstrider och militärkupper, där olika arméfraktioner ständigt försökte lansera de egna befälhavarna som kejsare.
Mot slutet av 200-talet återkom den starka kejsarmakten. Nu delades den emellertid mellan två män. Dessa sågs som – och såg sig själva som – gudomliga. De som inte accepterade detta, däribland den kristna minoriteten, utsattes för omfattande förföljelser. Den delade makten ledde till splittring och konflikter mellan olika tronpretendenter.
I början av 300-talet fick imperiet på nytt en kejsare: Konstantin, kallad ”den store”. Det romerska imperiet fick ännu en frist innan det så småningom definitivt skulle komma att delas.
Det gamla romerska imperiet var då helt förändrat. Huvudstaden skulle komma att flyttas från Rom till den nyanlagda Konstantinopel. Och kristendomen ersatte den gamla statsreligionen där dyrkan av kejsaren hade varit ett framträdande drag.
Roms historia är givetvis inte bara deras kejsares. Ändå finns de där. Riksbyggare som Augustus och goda förvaltare som Claudius under kejsardömets första tid. Erövrare som Trajanus och kulturpersonligheter som Marcus Aurelius under 100-talet. Personer med uppenbart kejsarvansinne som Caracalla och den egendomlige Heliogabalus i början av 200-talet. Här finns också kvinnorna: Augustus hustru Liva, Heliogabalus mormor Julia Maesa och Konstantins mor Helena.
Romerska kejsardömet ger en klar översikt över det imperium som lämnat oss ett mäktigt arv. Den är kronologiskt upplagd och skildrar Roms historia från år 30 f Kr till början av 300-talet. Boken innehåller mycket faktakunskaper men präglas trots detta av engagemang och berättarglädje.