Efter kampen mellan det demokratiska Aten och det despotiska Persien för 2500 år sedan föddes den västliga kultur som vi lever med än idag. Men detta demokratiska experiment varade bara i 170 år, och därefter dröjde det ända till 1700-talet innan folkets makt på nytt blev ett ideal. Ett ideal som idag ifrågasätts av auktoritära ledare runt om i världen. Vår svenska demokrati har varat ett drygt sekel – vilket är blott en flämtning i mänsklighetens långa historia.
I De gamla grekerna – och vi skildrar Dag Sebastian Ahlander ursprunget till några av vårt samhälles grundvärderingar, såsom värnandet av individens frihet liksom rättsstatens principer. Viktiga skeenden i det antika Greklands historia varvas med tematiska avsnitt om exempelvis de första historieskrivarna, antikens ekonomi, de första olympiaderna och de gamla grekernas världsåskådning. Om vi känner till demokratins rötter står vi bättre rustade mot de krafter som vill störta den.
Detta är en bok om frihetens uppgång och fall i historien, kampen mellan det demokratiska Aten och det despotiska Persien för 2 500 år sedan. Det var en kamp mellan två skilda kulturer som slutade med grekernas seger år 479 f. Kr. Då trädde Aten fram som den första västliga demokratiska staten i historien. Här föddes vår västliga kultur. Dit ner, fyrtio, femtio generationer tillbaka i tiden, når vårt samhälles djupaste rötter.
Det är på det mänskliga området som de gamla grekerna framträdde som samhällsbyggare, aktiva medborgare, olympiatävlare, nyskapande filosofer och naturvetare i ett samhälle med mänskliga och politiska rättigheter. Det blev en kulturell blomstring utan like som fortsatte fram till romarrikets undergång på 400-talet e. Kr.
I Aten på 500-talet f. Kr. återfinner vi några av vårt samhälles grundvärderingar, om frihet, demokrati och om rättsstaten. I det gamla Grekland hittar vi också grunden till vårt filosofiska och naturvetenskapliga tänkande men också början till våra idrottstävlingar och olympiader. Kort sagt här utvecklades en individuell och intellektuell rörlighet, ett nytt mänskligt förhållningssätt till omvärlden, byggt på individer och inte på storkungar, faraoner eller präster, ett samhälle som i sina bästa stunder skapats genom enskilda människors initiativ. Ordet demo-krati betyder folk-makt och är ett låneord från de gamla grekerna.
Författarens kåserande stil gör historien lätt att ta till sig och skildringen kryddas med relevanta reflektioner över vår egen samtid.