Julkalender 2020

Julkalender! 12 december – Karin Tegenborg Falkdalen

Karin Tegenborg Falkdalen - Svenska drottningar

✨ HISTORISKA MEDIAS JULKALENDER 12 DECEMBER — EN HÄLSNING FRÅN KARIN TEGENBORG FALKDALEN✨

Vem om inte Karin Tegenborg Falkdalen — vår egen kungliga (läs drottningliga) expert, aktuell med boken Svenska drottningar och i rutan i TV4:s serie Drottningarna — har bäst koll på favoritdrycken vid Vasahovet? Klaret påminner en hel del om dagens glögg, och innehåller flera kungliga favoriter. Varsågoda — här får ni Karins recept!

Recept Ljus Klaret (moderniserad version).

1 tesked kanel
1 tesked ingefära
½ tesked kryddnejlika
½ tesked paradiskorn
1/4 tesked muskot
1/4 tesked galangal
1 nypa peppar (gärna långpeppar med svartpeppar fungerar också)
1/4 tesked saffran
1 flaska vitt, torrt vin ( det går lika bra med alkoholfritt) gärna från Tyskland och varför inte regionen Pfalz som Vasahovet hade en del kontakter med, inte minst genom giftermål.
150 gram honung
¾ dl vatten

Tillagning
– Blanda honung och vatten i en gryta och låt koka upp. Skumma vid behov.
— Tillsätt kryddorna och låt svalna.
— Tillsätt vinet, och täck över drycken med plastfolie och låt stå omkring 15 minuter.
—Klarna sedan vinet genom en sil av tunt tyg eller pappersfilter. (Vinet kan behövas silas flera omgångar innan det är helt klarnat. Byt också filtret vid behov.)
—Häll tillbaka klareten i originalflaskan. Förvara flaskan stående i kylen ca ett dygn. Hantera flaskan varsamt så att vinet förblir klart. (Det finns alltid lite bottensats kvar.)
— Servera drycken kyld, som en aperitif eller till en dessert.