Vid kungens sida har det alltid funnits en drottning, som varit och är rikets högst uppsatta kvinna. Men vad har det inneburit att vara drottning och ständigt befinna sig i blickfånget? Vilka krav har hon haft på sig? Och hur har hon anpassat sig för att motsvara förväntningarna?
Idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen har tidigare skrivit de kritikerrosade böckerna Vasadöttrarna och Vasadrottningen. Nu återkommer hon med en fascinerade berättelse om våra svenska drottningar från Vasatiden till idag.
Tegenborg Falkdalens tankeväckande skildring lyfter fram drottningrollens villkor. Hur skulle den ideala drottningen uppträda som maka, mor, husmor och som representativ och politisk partner vid kungens sida? Hur har rollen förändrats över tid? Och vad är det för arv som väntar Victoria den dag hon ärver tronen?
Fyller en lucka i vår historiska litteratur
Drottningarna har alltid varit iakttagna och stått i centrum för uppmärksamheten, de har varit ett ”föremål för allas blickar”. Det var ju den blivande drottningen som fick byta land. Hon skulle installera sig vid ett nytt hov där hon inte kände någon. Hon skulle skapa sig en position och få sitt äktenskap med en man som hon knappt kände (eller inte alls) att fungera. Så har det varit sedan tidernas begynnelse och så är det i Karin Tegenborg Falkdalens bok Svenska drottningar. Falkdalen går igenom drottningrollen under 500 år, från Gustav Vasas första drottning, Katarina av Sachsen-Lauenburg till vår nutida Silvia.
Självklart var det många som hade åsikter om hur den nya drottningen skulle uppträda. Drottningarna var heller aldrig ensamma utan har alltid haft personer omkring sig. Även långt före de moderna mediernas genombrott har man i deras omgivning rapporterat, diskuterat och kommenterat kring drottningarna och deras ageranden. Och idag lever de kungliga kvinnorna sina liv i offentlighetens ljus under mer eller mindre konstant mediebevakning. Samtidigt är kungligheterna själva aktiva på sociala medier där de presenterar valda bilder av sig själva.
Det förborgerligandet av kungafamiljen som inleddes under 1800-talet innebar också en svårare balansgång mellan att vara å ena sidan ”kunglig” och å andra sidan ”vanlig”, likaså har den ökade mediebevakningen inneburit att kungligheternas privatliv alltmer hamnat i fokus. Hur har detta påverkat drottningens roll och uppgifter?
Det är också den officiella bild som ges och skapas av drottningarna som författaren i första hand är intresserad av. En viktig funktion för drottningen var ju att tjäna som en förebild för sina undersåtar, och då framförallt för den kvinnliga delen av befolkningen, därför är det också intressant att ringa in vad man i både samtid och eftervärld har valt att lyfta fram om drottningarna.
Författaren besvarar bl a följande frågeställningar:
- Vad har det inneburit att vara drottning?
- Vilka förväntningar och krav har funnits/finns på en drottning?
- Hur har rollen som drottning utvecklats genom tiderna?
- Vilken roll har drottningen haft för att stärka och legitimera den svenska kungamakten?
- Vilka frågor har drottningarna engagerat sig i, och tillåtits engagera sig i genom tiderna?
- Vilka uppgifter har ansetts lämpliga för en drottning?
- Hur skulle den exemplariska drottningen uppträda som maka, mor och drottning?