Artiklar

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt och FN:s deklaration för mänskliga rättigheter

Eleanor Roosevelt var amerikansk diplomat, aktivist och presidenthustru – hon var en av 1900-talets mest beundrade och mäktiga kvinnor.

Eleanor Roosevelt föddes den elfte oktober 1882 i New York. Hennes familj var väldigt välbärgad och politisk aktiv och Eleanor var brorsdotter till president Theodore Roosevelt. Hennes föräldrar dog när hon var tio år gammal, och hon växte därför upp hos släktingar.

Från 15 års ålder blev Eleanor Roosevelt inskriven på Allenswood, en internatskola utanför London i England. Här kom hon att inspireras av skolans rektor, franska Marie Souvestre, som ska ha uppmuntrat Eleanor Roosevelts kunskapstörst, intresse för att upptäcka världen och ska ha sporrat henne till att blir framgångsrik. Eleanor Roosevelt lär senare ha beskrivit tiden på internatskolan som en av hennes lyckligaste.

Giftermål med Franklin Roosevelt

Väl tillbaka i New York, efter tre års studier på Allenswood, engagerar sig Eleanor Roosevelt i välgörenhet och arbetar även som lärarinna. Den 17 mars 1905 gifte hon sig med Franklin Roosevelt, som var en av hennes avlägsna kusiner. Tillsammans fick de sex barn, men ett av dem dog i barnsäng.

Franklin Roosevelts politiska karriär fick ett uppsving när han vann en plats i den amerikanska senaten, och Eleanor Roosevelt introducerades till livet som politikerhustru. Men Eleanore Roosevelt lär ha tyckt att de sociala plikterna, som följde med den nya rollen, var ytterst tråkiga. Inte konstigt att hon när USA gick med i första världskriget, med ny energi åter påbörjade sitt volontärarbete.

1918 upptäckte Eleanor Roosevelt att hennes make hade varit otrogen, men eftersom hennes make trots detta vägrade skilsmässa fortsatte deras äktenskap – i alla fall som en fasad.

Politisk karriär

1921 började Eleanors Roosevelts politiska intresse att växa. Hon gick med i Women’s Trade Union Leage (fackförening för kvinnor), och blev aktiv i det demokratiska partiets avdelning i New York. Hon gick även med i League of Women’s Voters, en kommitté för lagstiftning.

Franklin Roosevelt blev guvernör för New York 1929. För Eleanor Roosevelt innebar makens nya politiska position en fortsättning på de sociala plikter som hon avskydde. Men nu bestämde hon sig för att fortsätta sitt egna politiska engagemang.

1933 blev Franklin Roosevelt USA:s president och stannade kvar i Vita huset till 1945. Som landets första dam, var Eleanor Roosevelt en förespråkare för liberala sakfrågor och hennes aktivism gjorde att hon uppfattades som nästan lika kontroversiell som sin make. Det hade aldrig tidigare förekommit att en presidentens hustru agerat så. Framförallt var hon väldigt engagerad i politiska frågor kopplade till barn, välfärd, bostadsreformering, jämställdhet för såväl kvinnor som icke-vita.

En välkänd händelse utspelade sig under ett offentligt möte i Alabama. De lokala tjänstemännen hade insisterat på att åhörarna skulle delas in i grupper beroende på hudfärg. När Eleanor Roosevelt anlände tog hon en hopfällbar stol och satte sig mitt emellan de olika grupperna. Hon positionerade sig mot segregation. Hennes aktivism och arbete för kvinnors rättigheter, afro-amerikaner och socio-ekonomisk utsatta banade väg till en politisk inklusion av dessa grupper.

1945 utses Eleanor Roosevelt till USA:s representant för FN. Hon var medlem i USA:s delegation till FN under åren 1945–52 och 1961–62. Hon var dessutom ordförande för den kommission som arbetar för mänskliga rättigheter under åren 1946 till 1951 och var ovärderlig i 1948 års upprättelse av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

Missa inte!

Franklin D. Roosevelt

269 kr
OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
  • Den första moderna biografin på svenska om USA:s kanske bästa president genom tiderna.
  • Författaren Lennart Pehrson är en etablerad kännare av USA och amerikansk politik

Miljontals amerikaner var arbetslösa, det var en kamp att hitta mat för dagen och banksystemet stod inför ett sammanbrott. USA var i sin värsta kris sedan inbördeskriget när Franklin D. Roosevelt efter segervalet 1932 tog över Vita huset som USA:s trettioandra president.

För att motverka den djupa depressionen drog Roosevelt snabbt igång sin New Deal, det mest omfattande ekonomiska och sociala reformprogram som någonsin genomförts i USA.

Lennart Pehrson porträtterar en av USA:s största presidenter genom tiderna. Roosevelts ledarskap var också centralt i de allierades kamp för seger i andra världskriget och han lade grunden för en ny internationell ordning med USA som global supermakt. Han valdes till president hela fyra gånger.

Lennart Pehrson, länge verksam som journalist i USA, har tidigare bland annat skrivit USA:s historia (2015).

Den besvärliga Elin Wägner

89 kr269 kr
Elin Wägner var långt före sin tid och det är först nu som tiden hunnit ifatt henne. Som en av Sveriges viktigaste författare under 1900-talet är hon framförallt ihågkommen för klassiska romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet. Men inte minst var hon civilisationskritiker.

Wägner utmanade sin samtid, och ansågs besvärlig. Hon var en hård moralist som krävde det omöjliga av sin omgivning – kampen för rösträtten, freden, kärleken och miljön skulle gå före allt annat.

Journalisten och författaren Ulrika Knutson har skrivit en engagerad och skarpsinnig bok om Elin Wägner, som tar fasta på hennes mer okända sidor. Det är ett modernt porträtt som berör högaktuella ämnen, som sexuella trakasserier och miljöförstöring. Man kan inte låta bli att undra vad Elin Wägner hade tyckt om me too-uppropet och Greta Thunbergs miljöaktivism?

Ulrika Knutson är en välkänd radioröst och journalist som tidigare har skrivit boken Kvinnor på gränsen till genombrott. Biografin om Elin Wägner är hennes efterlängtade litterära comeback.

Dramatiska damer

299 kr
»Illustrationerna är fantastiska och de välskrivna texterna väcker stor lust att läsa vidare på egen hand.« Tidskriften Historiskan
»En kanonfin bok! Alla damer i boken är inte stora hjältar, men alla har en intressant berättelse … en stor kunskapskälla.« Luleå bokpassion
I Dramatiska damer skildras 75 kvinnor som alla skrivit in sig i historien. Illustratören Maria Persson bidrar med färgstarka och skickliga porträtt medan Nils Hjort fångar damernas liv i medryckande kortbiografier.

Varje uppslag i boken är en lockande berättelse om ett dramatiskt personöde – från inspärrade prinsessor till rakryggade kvinnorättskämpar, slipade bluffmakare och smarta uppfinnare. Genom fem århundraden följer vi olika kvinnor som har en sak gemensamt: de gick alla sin egen väg, på gott och ont.

Demokratins genombrott

89 kr
»Ett intressant bidrag till litteraturen om demokratins genombrott.« Svenska Dagbladet
»Hjalmar Branting, Elin Wägner, Zeth Höglund och prins Eugen, röde prinsen, är några som förtjänstfullt och språkligt elegant lyfts fram som tongivande under den spirande demokratins viktiga inledningsskede. Urvalet av texter är väl genomtänkt och speglar på ett bra sätt bokens avsikt.« Bibliotekstjänst
»En intressant och läsvärd bok om en tid som formade Sverige.« Skaraborgs Allehanda
»Bland författarna i boken återfinns flera journalister. Ulrika Knutsons pärla om journalisten Elin Wägners kulturpessimism är särskilt läsvärd … Ola Larsmos korta berättelse om Västervikssyndikalisten Frans Johan Gustafsson väcker mig ur min politiska leda.« Journalisten

För hundra år sedan stod Sverige vid ett vägskäl. Motstridiga rörelser möts och tiden tar en ny riktning. Ur revolution och världsbrand föds demokratin och det moderna samhället, men också tankar som leder till diktatur och världskrig. Sverige går från revolter och uppror till ett genombrott för parlamentarismens principer.

Åren i slutet av första världskriget är en port till demokratins århundrade. Inom mode, konst och litteratur firar det moderna segrar. Samtidigt gror idéer om rashygien och förädling av nationens människomaterial. Hundra år senare porträtterar tolv skribenter varsin person som på olika sätt var en del av denna dramatiska period.

I Demokratins genombrott möter vi kungligheter och finansmän, statsråd och revolutionärer, men också konstnärer, författare och rösträttskämpar.

Clementine Churchill

89 kr
»Ett mycket läsvärt porträtt av en av den moderna historiens viktigaste kvinnor.« Dala-demokraten

Äntligen stiger Clementine Churchill ut ur skuggan från sin make. Winston Churchill erkände själv efter andra världskriget att hans mest lysande prestation i livet var att gifta sig med den smarta och viljestarka, men komplicerade Clementine.

Clementine var sin makes klippa och närmaste förtrogna. Hon höll Winston uppe under alla svåra stunder och bromsade hans mest vilda planer. Stark och självständig tog hon del av det politiska arbetet vid Winstons sida och utövade ett inflytande över regeringsarbetet som gör henne till en av den moderna historiens viktigaste kvinnor.

Sonia Purnell har skrivit ett häpnadsväckande och träffsäkert porträtt som hyllats på båda sidor av Atlanten. Det är en fascinerande inblick i Clementine Churchills politiska betydelse, men även en nära skildring av hennes turbulenta och stundtals tragiska privatliv.