Detta är en bok om människor som har ljugit. En del av dem håller fortfarande på. De har producerat lögner som har vållat allmän förödelse, ändrat historiens gång eller bara hjälpt lögnaren att behålla makten. En del av dem har ljugit för att rädda sina närmaste, sina vänner eller rent av hela sitt folk.
Vi lever i en tid när sanningen utmanas av fejkade nyheter, alternativa fakta och rena påhitt. Men ljugandet har gamla anor. I den här boken får du möta DDR-ledaren Walter Ulbricht som 1961 försäkrade att ingen mur skulle byggas genom Berlin, drottning Lovisa Ulrika som ljög för sin egen dagbok, Bill Clinton som 1998 gjorde skillnad på att luras och att ljuga – och många andra människor som satt spår i historieböckerna med sina osanningar.
Du får också läsa om tänkare som har lögnen som livsintresse. I mer än tvåtusen år har filosofer, psykologer och andra funderat och diskuterat. Vad är egentligen en lögn? Är det alltid fel att ljuga? Om inte, vem får i så fall göra det och när? Och vad är egentligen lögnens motsats? Svaren hittar du här, i Daniel Rydéns spännande och lärorika berättelse om ljugandet av igår – och idag.
Osanningens historia berättat genom enskilda fall
Här varvas den mänskliga berättelsen med det filosofiska resonemanget. I vartannat kapitel får du möta en människa som ljög så att historien tog en annan vändning, i vartannat de tänkare som har lögner som livsintresse. Varje lögnare i boken står för en viss typ av ljugande. Hen kan ha ljugit för egen vinning eller å andra vägnar, i ett politiskt tal eller en vetenskaplig rapport. Därför blir resan genom osanningens historia också en berättelse om de olika typer av lögner som filosofer och psykologer har delat upp genren i: från de vita lögnerna som räddar liv till de stora lögnerna som kan leda till folkmord.