Författare

Hallå där, Sara Griberg! Aktuell med Historiska kärlekspar.

Hallå där, Sara Griberg! Vad var det som fick dig att välja att skriva om kärlekshistorier? 

– Kärlek är ju något som alla kan relatera till, och så var det kul att skriva om ett ämne där kvinnor och män har tagit precis lika stor plats i historieskrivningen.

Det är en lång lista med historiska kärlekspar som du tar upp, har du någon favorit bland dem? 

– Mest gripande är kanske historien om Abélard och Héloïse vars egna ord har bevarats i parets brevväxling från 1100-talet. Och så har jag ett gott öga till Katarina den stora och Potemkin, eftersom de var så totalt hämningslösa – i såväl erotik som politik.

Vad har den här boken krävt för typ av efterforskningar? 

– Jag har kånkat hem och läst högvis med biografier från biblioteket. Fjärrlån är en oskattbar service.

Det är inte många av kärlekshistorierna du tar upp som slutar lyckligt, varför är det så? 

– De harmoniska relationerna blir snabbt bortglömda. Det krävs ofta något tragiskt eller chockartat för att historierna ska återberättas och leva vidare i det kollektiva minnet.

Historiska kärlekspar är kanske den perfekta presenten på alla hjärtans dag, hur tillbringar du helst en sådan dag? 

– En gemensam utflykt och en god middag är alltid lika mysigt!

Historiska kärlekspar

89 kr
Hur kom det sig att den prostituerade akrobaten Teodora blev det bysantiska rikets mäktigaste kvinna? Hade Napoleons egyptiska fälttåg lyckats bättre om fältherren inte plågats av tankarna på hustrun Joséphines otrohet?

I Historiska kärlekspar möter vi makthavare, kungligheter, kulturpersonligheter och många andra som genom sina val av partner och livsföring skrivit in sig i historieböckerna. Med nyfikenhet och blick för det personliga berättar Sara Griberg om några av världshistoriens mest berömda kärlekspar.

Det är dock sällan de lyckligaste förhållandena som blivit ihågkomna och de älskandes drivkrafter är inte alltid av renodlat romantisk natur. I kavalkaden av kärlekspar ges exempel på passion över samhällsklasserna som i fallet Edward VIII och Wallis Simpson, relationer mellan personer med olika hudfärg som Mildred och Richard Loving i 1950-talets USA, kärlek mellan samkönade par som Gertrude Stein och Alice B Toklas, samt katastrofala arrangerade äktenskap som det mellan prins Charles och Lady Diana. De dramatiska berättelserna ger samtidigt en inblick i de historiska sammanhang där relationerna utspelar sig och i samtidens syn på kärlek och äktenskap, från antiken till våra dagar.