Författare

Hallå där, Norman Ohler! Aktuell med Infiltratörerna.

Hallå där, Norman Ohler! Aktuell med Infiltratörerna.
I ditt arbete tog du del av opublicerade dagböcker, brev och andra handlingar. Hur fick du tillgång till ett så omfattande material?

– Hitler begärde att minnet av Harro, Libertas och deras vänner skulle utplånas, vilket var en utmaning för mig. Han krävde att många dokument skulle förstöras. Ingen tilläts prata om händelserna. Min strategi var att hitta så många levande släktingar till Harro, Libertas och deras nätverk som möjligt och fråga om de fortfarande hade kvar material i form av brev, dagböcker etc. Min viktigaste källa var Hans Coppi, vars pappa en gång varit nära vän till Harro. Hans Coppi är en historiker som bor i Berlin och han har samlat in material om motståndsrörelsen hela sitt liv. Han gav mig tillgång till allt han hade, och det var en guldgruva av information.

Harro Schulze-Boysen och hans grupp avrättades. Men nazisterna försökte även radera deras minne. Var detta ett tillvägagångssätt de hade mot många meningsmotståndare?

– Hitler beordrade att deras minne skulle raderas ur historien som en extra bestraffning. Det var oerhört ovanligt och visar på hans ilska inför den här typen av ”normala tyskar” i hjärtat av Berlin, som vågade stå emot och samarbeta med hans fiender.

Du är journalist och författare. Ett återkommande tema i dina texter är just historier från Nazityskland. Vad betyder ämnet för dig?

– Jag växte upp med utmaningen att navigera omkring de brott som begåtts av min egen kultur, och till och med av mina egna familjemedlemmar. Det fick mig att bli politiskt engagerad i tonåren. Jag ville bidra till ett samhälle där sådant hat och våld aldrig fick användas igen. Jag tänkte att det bästa sättet att göra det var att skriva om det – så nära sanningen som möjligt.

Vad har du för tips till de läsare som är nyfikna på att lära sig ännu mer om Harro och Libertas och Röda kapellet?

– Det kan vara intressant att besöka Berlin och se de platser som var betydelsefulla i Harros liv. Hans lägenhet finns fortfarande där, hans arbetsplats, och Wannsee där han seglade och blev förälskad i Libertas. Även platserna där han satt fängslad och där han dog. Berlin är Harros stad. Alla miljöerna är korrekt skildrade i boken, du kan använda den som en typ av reseguide.

Infiltratörerna

249 kr
  • Skildrar en del av andra världskriget som nazisterna försökte dölja och radera ur historien
  • Fantastisk berättelse som innehåller vinnande ingredienser: motstånd och agentverksamhet, hämnd och kärlek
  • Internationellt hyllad författare

Motstånd och kärlek

På ytan var det älskande paret två lojala tjänstemän inom den nazistiska förvaltningen. Harro kom från en konservativ preussisk familj och hade fått arbete vid det tyska luftfartsministeriet. Hans hustru Libertas kom att arbeta inom Joseph Goebbels propaganda­ministerium.

Till det yttre var de båda ett kärlekspar som hade träffats 1934 under en segelutflykt på en sjö utanför Berlin. Men i hemlighet byggde paret upp ett underjordiskt nätverk som samlade över hundra män och kvinnor, motståndare till den nazistiska terrorn. Harro såg till att hemligstämplade dokument från Luftwaffe hamnade i Sovjetunionen, Libertas samlade fotogra­fiska bevis för tyska krigsbrott.

När Gestapo så småningom kom infiltratörerna på spåren beslutade sig den rasande Hitler och hans hantlangare för att inte bara straffa dissidenterna, de skulle också utplånas från historiens minne. Det lyckades nästan.

I den internationellt hyllade författaren Norman Ohlers nya bok får vi följa det älskande paret i deras under­jordiska kamp mot den brutala nazistiska regimen. Författaren har fått tillgång till opublicerade dagböcker, brev och handlingar ur Gestapos arkiv och ger läsarna ett stycke levande sakprosa med i det närmaste litterära kvaliteter.