Du jobbar som skribent och har tidigare gett ut flera barnböcker – Räkna hjärtslag är din debutroman för vuxna. Kan du berätta lite om dig själv?
– Född i norra Hälsingland bland höga berg, djupa skogar och klara sjöar, något som definitivt har påverkat mig. Jag lärde mig läsa långt innan skolan och drabbades redan då av kraften i orden. Och det magiska i att gestalta och skapa ett eget universum. Så skrivit har jag gjort jämt. Har rest en del, bott i Stockholm, arbetat som lärare och statstjänsteman, fått barn som vuxit upp. Bor nu i Hälsingland igen med man och hundar. Gillar djur och natur, att laga mat och att lyssna på musik. Och böcker.
Hur var det att skriva en roman jämfört med de barnböcker du skrivit innan?
– Faktiskt mycket mindre skillnad än man kan tro. Jag skriver alltid den bok jag själv vill läsa – aldrig för en tänkt publik. Men som författare för barn lär man sig att vara noggrann med orden, att inte använda fler ord än de som behövs och att inte skriva något som bara ser tjusigt ut. Det är betydligt svårare att skriva för en 10-åring än för en vuxen.
– Men såklart kan man i en vuxenroman skriva om andra ämnen än i en barnroman, använda ett mer utvecklat språk, ironisera och leka med ord på ett annat sätt. För mig är det bara två olika genrer.
Räkna hjärtslag handlar om Betty som flyttar från Hälsingland till Stockholm. Eftersom du själv kommer från Norrland undrar man om det finns paralleller till ditt eget liv, när det gäller mötet med storstaden?
– Mja, kanske… Det är alltid dramatiskt för en ung människa att lämna det gamla invanda och kliva ut i livet, läsa av en ny miljö och försöka anpassa sig. Så är det ju för alla oavsett om man flyttar från Stockholm till Luleå eller från ”Norrland” till Berlin. Ännu svårare om man förutom den geografiska förändringen också ska anpassa sig till en ny social miljö med helt andra spelregler än man är van. Jag tror alla som någon gång lämnat det trygga och utmanat sig själv kan känna igen sig i det.
Räkna hjärtslag har färgstarka detaljer och ett tidstroget språk som får läsaren att förflytta sig till 1930-talet. Kan du berätta lite om hur du gick tillväga för att kunna beskriva tiden så korrekt som möjligt? Var fick du inspiration?
– För mig var det viktigt att man verkligen skulle känna tiden. Det skulle inte bara vara en chick kuliss i bakgrunden utan tänkesätt, färger och språk skulle vara så nära verkligheten 1937 som möjligt. Jag intervjuade många (bland annat välkända 109-åriga bloggerskan Dagny Carlsson), grävde massor i olika arkiv, läste veckotidningar, kokböcker och veckopress från tiden. Såg gamla filmer (stackars min man som i flera år vareviga helg tvingats fredagsmysa framför Sickan Carlsson och Tutta Rolf!), läste romaner från tiden och lyssnade på musik. Alla historier som berättats mig om unga kvinnor som reste i väg för att bli hembiträden…En vacker dag såg jag henne framför mig på tåget bara – Betty från Hudiksvall. Och sen kom berättelsen om henne till mig.
Räkna hjärtslag är första delen i en serie – Böckerna om Betty – och del två kommer redan nästa år. Vilka för- och nackdelar ser du med att skriva om samma karaktärer i flera böcker, och på en längre tidshorisont?
– Fördelarna är förstås många. Det går att fördjupa en person väldigt om man får skriva om flera åldrar. Man blir lite förtjust i en del personer i texten och det är spännande att se vad de utvecklas i för riktning. Eftersom jag låter historien komma till mig – utan att gå händelserna i förväg och planera – vet jag inte alltid vad det blir av dem. Det händer att en del överraskar och förvånar mig.
– Nackdelen är egentligen sprunget ur samma. Man kan ledsna på en del personer som inte håller måttet eller väljer helt fel vägar i livet. Men för att dra paralleller till svaret i första frågan så älskar jag ju att skapa en egen värld. Och den världen blir nästan lika verklig för mig som den riktiga. Nu har jag vandrat runt i Bettys värld så länge att jag ”kan” den och då är det en ynnest att få utforska den ännu mer och följa henne ännu längre i livet.
Sist men inte minst, vem borde läsa Räkna hjärtslag?
– Alla, måste jag förstås svara! Äldre för att jag tror att man kan känna igen mycket som man antingen själv upplevt eller fått berättat. Yngre för att det finns så mycket att lära och reflektera om.
– Men främsta anledningen att läsa Räkna hjärtslag är för att det är en intressant och spännande berättelse om historiska människor som är mer lika oss själva än vi kanske tror. I en tid som på många sätt också liknar vår egen.
Räkna hjärtslag
89 kr – 249 krNominerad till Årets bok! Rösta här.
-
Historisk roman som för läsaren till ett mustigt trettiotalsmålat Stockholm
-
Gripande berättelse om unga Bettys längtan efter kärlek, bildning och kamp för människovärde
-
Första boken i en serie om Betty
-
Perfekt läsning för alla de som tycker om Kristina Sandberg eller Elin Olofsson
Året är 1937 och den 17-åriga Betty lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde hos doktorsfamiljen Molander på Östermalm i Stockholm. Hon kämpar med långa arbetsdagar och doktorinnans nedlåtande attityd. Betty är oskuldsfull och bildningstörstande och inser snart att i storstaden finns det andra möjligheter och en betydligt större frihet än vad som fanns på hemorten. Inte minst växer en stark vänskap fram med Viola, hembiträdet i grannhuset. Genom böckernas värld kommer Betty i kontakt med Martin, en universitetslektor av judisk börd, och inleder med honom en omöjlig kärleksrelation.
Räkna hjärtslag är en berättelse om en ung kvinnas väg ut i livet, i en historisk tid som liknar vår egen. Det är en varm roman med tidstroget språk och färgstarka detaljer som snabbt förflyttar läsaren till tiden strax före andra världskriget.