Wilhelm Kåge

Formgivare i folkhemmet

Petter Eklund

Ett modernt porträtt av Sveriges keramiske kung

»På knappt 200 sidor lyckas boken ge en både livfull och initierad bild av Wilhelm Kåges livsverk.« Aftonbladet

Wilhelm Kåge var Sveriges mest kända keramiske konstnär och formgivare under 1900-talets första hälft. Han var Gustavsbergs stora stjärna. Nu har Petter Eklund skildrat hans liv och gärning i en vacker och bildrik bok. 

Den unge konstnären och affischmålaren Wilhelm Kåge slog igenom som formgivare på anrika Liljevalchs konsthall 1917. Han blev snabbt Gustavsbergs keramiska designstjärna och lyfte porslinsfabriken in i modern tid, till Swedish Grace, art deco och funkis. Han gav Gustavsberg en egen profil genom ett otal serviser, både för kungahus och svenska kök. Storsäljare som Pyro och Grå ränder blev de svenska hemmens käraste vardagsvaror. Kåges elev Stig Lindberg blev så småningom hans kollega.

Nu kommer ett modernt porträtt av den keramiske kungen Wilhelm Kåge, en efterlängtad skildring med ett rikt och vackert bildmaterial. Författaren Petter Eklund är en erfaren och entusiastisk utforskare av 1900-talets konstindustri, främst de keramiska fabrikernas historia. Han skriver även om samtida keramik, glas- och konsthantverk och design. I sin biografi över Wilhelm Kåge varvar han intervjuer och detaljer med bredare utblickar mot samhället.

Pressröster om boken: 

»Denna genomillustrerade volym är ett intressant bidrag till bilden av Wilhelm Kåge och Gustavsbergsfabriken.« Bibliotekstjänst

»En välavvägd och initierad monografi, där han sätter in Kåge i en samhällelig kontext … Petter Eklund berättar om Kåges konstnärskap från hans hyllade affischmåleri till femtiotalets exklusiva konstkeramik. Han lyckats tillföra flera nya perspektiv och tar upp Kåges insatser inom servisområdet med intressanta analyser.« Tidskriften Keramiska noter

Om författaren

Petter Eklund

Petter Eklund

En av Sveriges främsta kännare av keramik skriver om Wilhelm Kåge och Gunnar Nylund Petter Eklund är en erfaren och entusiastisk utforskare av 1900-talets konstindustri, främst de keramiska fabrikernas historia, men skriver även om samtida keramik, glas och konsthantverk, design och inredning. 2017 är han aktuell med biografin Wilhelm Kåge. Formgivare i folkhemmet.  Petter Eklund har medverkat som skribent  Läs mer »

Wilhelm Kåge
TitelWilhelm Kåge: Formgivare i folkhemmet
FörfattarePetter Eklund
Ämne, , , , ,
ISBN9789175454160
Sidantal191
Utgiven2017
IllustreradRikt illustrerad med färgfoton
OmslagSeth Kapadia
Pris259 kr