Den hemliga våningen

Bokcirkelsfrågor till Den hemliga våningen

Vill du läsa Den hemliga våningen i din bokcirkel? På den här sidan har vi samlat ett antal diskussionsfrågor som ni kan utgå ifrån när ni samtalar om boken. För att undvika ”spoilers”, läs inte frågorna innan du har läst ut boken…

1. Stöld och förstörelse av konst är bara ett av många brott som begicks av nazisterna under andra världskriget. Hur tror du att detta påverkade enskilda familjer? Vilken betydelse har förlusten av konst för samhället idag? Har du förståelse för de människor som riskerade sina liv under andra världskriget för att rädda konstverk?

2. Gjorde Lia rätt eller fel som visade upp Gabriels konst i utställningen utan att han visste om det?

3. Estelle hade en mycket ensam uppväxt och stod inte sina föräldrar nära. Även Lia saknar en nära relation till sin närmaste familj. Tror du att familjerelationer är något som går i arv från generation till generation?

4. Många parisare som tillbringade tid på Ritz, inklusive Coco Chanel, samarbetade på något sätt med nazisterna. Anser du att det var rätt eller fel att göra det? Tror du att det handlade om överlevnad? Eller tror du att det var av egoistiska skäl?

5. Varför tror du att Sophie berättade för Estelle om sina hemligheter? Vad betydde det för de båda kvinnorna att de träffade varandra?

6. Många karaktärer döljer sin identitet genom hela romanen. Sophie döljer att hon är brittisk, piloterna döljer att de är amerikanska och kanadensiska, och Estelle döljer att hon talar tyska. Finns det identiteter och åsikter som du döljer i vardagen? Varför känner du ett behov av att göra det?

7. Vad säger berättelsen om könsnormer på 1930- och 1940-talen? Sophies medspion Gerard är utan tvekan den mest öppet sexistiska karaktären men vilka andra karaktärer missgynnar kvinnor? Vad tycker du om den frihet/ofrihet kvinnorna i boken upplever? Blev du förvånad?

8. Kände du att Estelle förändrades under tiden som hon verkade som motståndskämpe? På vilket sätt? Och hur påverkade det relationen till andra?

9. Andra världskrigsmiljön låter oss utforska många teman, som rasrelationer, politiskt motstånd och kamp för att överleva. Är dessa teman relevanta i dagens värld? Hur då? Tror du att det kommer en tid då vi inte behöver tänka på dessa frågor?

10. Estelle och Sophie gör motstånd mot nazisterna på olika sätt. Sophie reagerar med ilska och trots och riskerar sitt liv. Estelle undviker däremot extrema risker för Avivas och piloternas skull. Vem av dem beundrar du, relaterar till eller sympatiserar mer med? Vem är bokens hjälte enligt dig?

11. Gav boken dig en bättre förståelse för livet under nazisternas ockupation i Paris? Visste du att nazisterna tog över Hotel Ritz under kriget?

12. Grät du när du läste den här boken? Vilken scen berörde dig mest? Vilken karaktärs öde skulle du säga var mest tragisk? Vad kommer du att bära med dig om Den hemliga våningen?

Den hemliga våningen

89 kr

London, 2017. Lia får sitt livs överraskning när hon får veta att hennes känslokalla mormor har testamenterat en exklusiv våning till henne – i Paris. Lägenheten på den fashionabla adressen har stått orörd sedan andra världskriget och visar sig vara en skattkammare full av kända konstverk, värdefulla smycken och designkläder. Men det mest chockerande är fynden av nazipropaganda. Lia söker upp konstkännaren Gabriel Seymour. Genom att ta reda på konstverkens ursprung hoppas hon få veta sanningen om sin mormor.

Paris, 1942. Tyskarna ockuperar huvudstaden men den eleganta Estelle Allard påverkas inte av krigets vedermödor. Det är först när nazisterna kommer för att hämta hennes vänner som verkligheten drabbar henne. Utan att tveka hjälper Estelle dem hon älskar, även om hon själv riskerar livet. Vad hon inte vet är att hennes handlingar kommer att få konsekvenser i generationer framöver.

Den hemliga våningen är en spännande skildring av krigets Paris med två starka och karismatiska kvinnor i huvudrollen. Det är en häpnadsväckande berättelse om spioneri, mod och sann kärlek.