Författare

Hallå där, Jens Nordqvist! Aktuell med Al-Qaidas krig.

Berätta mer om varför du ville skriva Al-Qaidas krig.

– Det som hände den där morgonen var en av historiens skarpa vändningar. Efter att flygplanen kraschat in i skyskraporna var världen inte längre sig lik. Konsekvenserna av terrordådet blev enorma och påverkar än i dag miljoner människor världen över. Jag upplevde att det saknades en översiktlig och uppdaterad berättelse om vad som fick en saudisk miljonär att förklara krig mot väst och vad som fick så många människor att följa i hans spår ända in i döden.

Du beskriver 11 september 2001 som en av historiens stora vändpunkter. De flesta minns var de var när de fick höra talas om terrorattentaten. Vad gjorde du när du fick nyheten?

– Jag var faktiskt hemma sjuk den dagen och följde de dramatiska händelserna framför tv:n. Som de flesta andra förstod jag att något oerhört stort inträffat, men kunde inte ana inte vilka långtgående följder attacken skulle få.

Du har tidigare skrivit flera böcker om terrorism, varför är det ett ämne som intresserar dig?

– Jag har alltid fascinerats av människor som driver saker till sin extrema spets. Oavsett om det handlat om vänsterextremister, högerextremister eller militant islamism har terrorismen länge varit närvarande, även om hotet och rädslan för terrorister ibland har överdrivits och utnyttjats för politiska syften.

Sist men inte minst, vem tycker du ska läsa den här boken?

– Jag hoppas att boken ska hitta till läsare som vill förstå mer om bakgrunden till 11 september. Jag tror att många som föddes strax innan eller efter attentaten kanske inte alltid vet så mycket om en händelse som så djupt har påverkat deras generation.

Al-Qaidas krig

249 kr

Historien bakom den islamistiska terrorismen

Det var en vacker, klar höstmorgon som för alltid förändrade historien. Runt om i världen följde miljontals chockerade tv-tittare hur två skyskrapor på Manhattan rammades av passagerarplan för att sedan rasa samman i enorma moln av damm, rök och sot. Få förstod då vilka konsekvenser terrorattentaten skulle få.

Över tjugo år har gått men fortfarande lockar budskapet från Usama Bin Ladin och hans terrororganisation al-Qaida nya efterföljare. Hur kunde en saudisk miljonär i en grotta i Afghanistan övertala unga muslimer att offra sina egna liv och begå massmord i religionens namn? Hur uppstod hans dödsbringande ideologi?

Journalisten Jens Nordqvist skildrar i Al-Qaidas krig Mellanösterns och islams historia sedd ur Usama bin Ladins och andra ledande jihadisters ögon. Med hjälp av deras egna texter, dokument och brev söker han efter svar på hur den våldsbejakande islamismen uppstod och utvecklades. Boken är den första delen i Jens Nordqvists trilogi om hur den 11 september 2001 förändrade världen. De två kommande delarna handlar om kriget mot terrorismen och framväxten av Islamiska staten.