Författare

Hallå där, Ewa Klingberg! Aktuell med Änglatrumpeten, del tre i Evigheten AB.

Huvudperson i din feelgoodserie är dödsdoulan Angelika. För den som inte vet, kan du berätta lite om vad en dödsdoula gör?

– En dödsdoula kan ha många uppgifter såsom att vara behjälplig med både samtal och praktiska saker när slutet närmar sig. Hon, för det är oftast en hon, kan vara en kontakt mellan den döende och vården eller de anhöriga. Eller bara hålla handen. Angelika gör dock helt andra saker …

I serien följer vi Angelika och de utmaningar hon ställs inför som småföretagare i en bransch där hennes okonventionella sätt sticker ut. Var har du hittat inspirationen till karaktären?

– Angelika är en blandning av alla de internationella dödsdoulor som jag följt på sociala medier under flera år. Kryddat med min egen livliga fantasi och erfarenhet av arbete på begravningsbyrå!

Trots miljön med begravningsbyråer och människor i livets slutskede innehåller böckerna en stor portion värme och humor. Döden är ju ett ämne som kan vara svårt att närma sig, behöver vi bli bättre på att prata om det?

– Absolut. Men det kan vara svårt och tabu på ett konstigt sätt. Döden är ju ändå helt naturlig och inte det minsta konstig. Det som skrämmer är nog att vi som människor mestadels inte kan ta kontroll över livets slut. Med värme, humor och vanlig vardag blir det lättare att hantera det sorgliga.

Änglatrumpeten är sista delen i den här bokserien, men det dröjer inte länge innan vi får ta del av nästa Ewa Klingberg-roman! Kan du berätta om din kommande julbok, Frostiga rosor och kryddat vin?

– Javisst, boken utgör sjätte delen i Huskvarnasviten samtidigt som den är en julkalender. Läsarna får möta Felicia, Lollo och alla de andra karaktärerna från tidigare böcker i serien när de åter samlas på Vättergatan 4 i Huskvarna för att förbereda och fira jul. En ny hyresgäst flyttar in, en kvinna som inte är särskilt sugen på att delta i gemenskapen. Liksom i de föregående böckerna finns även en parallell berättelse som utspelar sig i historisk tid. Här lär vi känna Olivia som gör sitt bästa för att skapa en stämningsfull jul åt sig och systersonen i början av 1900-talet.