Artiklar, Boktips, Författare, Förlaget

Vem är Madeleine Albright?

Madeleine Albright (Photo by Timothy Greenfield-Sanders/Corbis via Getty Images)

USA:s första kvinnliga utrikesminister har haft ett stort inflytande inom amerikansk politik. 2019 är hon aktuell med boken Fascism: En varning. Det är en angelägen kampskrift för vår tid som tar avstamp i författarens egna barndomsupplevelser från ett krigshärjat Europa.

Albright föddes som Marie Jana Korbelová i Prag, den 15 maj 1937. Hon och hennes familj lämnade Tjeckoslovakien för Storbritannien efter den tyska ockupationen i mars 1939. De återvände efter kriget, men det blev kortvarigt. Kommunisterna hade tagit makten i deras hemland och Albrights far, diplomaten Josef Korbel, sökte asyl på andra sidan Atlanten eftersom han fruktade att han skulle fängslas av den nya regimen. Flytten till USA gick år 1948.

Familjen byggde upp ett nytt liv i den amerikanska staden Denver. 1957, ett par år innan Madeleine Albright avslutade sina universitetsstudier, blev hon amerikansk medborgare under namnet Madeleine Korbel. Bara ett par dagar efter att hon tog sin examen vid Wellesley College gifte hon sig år 1959 med tidningsmannen Joseph Media Patterson Albright. De fick tre döttrar tillsammans och under deras uppväxt skrev Madeleine Albright på sin doktorsavhandling och arbetade som volontär vid demokratiska politiska kampanjer. Det var först efter att familjen Albright flyttade till Washington i slutet på 60-talet som Albrights politiska karriär tog fart.

1976 anställdes Madeleine Albright av senator Ed Muskie som lagstiftande assistent. Hon var 39 år gammal, och det var hennes första riktiga anställning. Bara två år senare började hon arbeta vid Jimmy Carters administration i Vita huset med frågor kring nationell säkerhet. Madeleine Albright har sedan dess haft en enormt framgångsrik politisk karriär, bland annat med positioner på Capitolium, i USA:s nationella säkerhetsråd och som amerikansk FN-ambassadör i mitten på 90-talet. 1997 utnämnde dåvarande president Bill Clinton henne till USA:s sextiofjärde utrikesminister – den första kvinnan någonsin att ha den rollen. Hon blev därmed USA:s högst uppsatta kvinnliga politiker.

I tjänsten som utrikesminister var Albright bland annat involverad i Mellanösternkonflikten och i NATO:s humanitära ingripande i Kosovo. Hennes resa till Nordkorea och mötet med Kim Jong-il var USA:s första officiella besök i landet.

Idag är Madeleine Albright ännu aktiv inom politisk rådgivning och internationell politik. Hon är verksam i ett antal organisationer, bland annat National Democratic Institute for International Affairs och Commission on Legal Empowerment of the Poor. Hon har även mottagit en rad utmärkelser under åren, och bland annat hedrats i USA:s National Women’s Hall of Fame. Albrights kärnfulla uttalande ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” har fått spridning världen över.

2004 gästade Madeleine Albright Sverige i samband med att hennes memoarer gavs ut på svenska. Hon framträdde bland annat inför en fullsatt sal i ABF-huset i Stockholm och gjorde succé hos publiken. År 2013 mottog Madeleine Albright Anna Lindhs pris som går till personer som i ”Anna Lindhs anda har modet att bekämpa likgiltighet, fördomar, förtryck och orättvisor så att människor kan leva ett gott liv i en miljö där de mänskliga rättigheterna efterlevs.”

Madeleine Albright har skrivit ett flertal böcker, både memoarer och mer renodlat politiska skildringar. Hennes senaste bok Fascism. En varning gavs ut i USA under 2018 och fick strålande omdömen. I januari 2019 ges denna högaktuella bok ut på svenska av Historiska Media. Boken har ett specialskrivet förord till de svenska läsarna.

Läs mer om boken Fascism. En varning här.

Köp boken för endast 249:-